BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Премиерът на Северна Македония, Зоран Заев направи обръщение от трибуната на Общото събрание на ООН

  • Written by:

В рамките на 74-ото заседание на Общото събрание на Организацията на обединените нации, което се провежда в Ню Йорк, вчера свое обръщение пред делегациите на страните членки на ООН, имаше премиерът на Северна Македония, Зоран Заев.

През първите три минути от речта си, той пред присъстващите държавници говореше на македонски език, а в останалите десет минути на англиски език. Зоран Заев заяви, че страната е член на ООН от 25 години, а сега той за първи път говори като ръководител на делегацията на страната под новото име – Северна Македония.

Македонският премиер подчерта ползите за Северна Македония от Договора с Гърция като каза, че сега в ООН до името Република Северна Македония, за езика пише: македонски език, а за гражданство: македонско / гражданин на Република Северна Македония.

Той в речта си, благодари на ООН за подкрепата в решаването на спора с Гърция, а специална благодарност изпрати до специалния пратеник на ООН, Матю Нимиц, който повече от 20 години бе посредник в спора за името между двете страни. Споре Зоран Заев, Преспанското споразумение с Гърция, заедно с Договора за добросъседство и сътрудничество с България, са ускорили интегрирането на Северна Македония в НАТО и са отстранили най-големите пречки за интеграция на страната в ЕС.

Премиерът на Северна Македония от трибуната говореше и за една от най-важните теми в момента в света – климатичните промени, като каза, че е необходима реализация на заключенията от Парижкия договор, а всички страни трябва да признаят и приемат въздействието на климатичните промени като заплаха за сигурността и стабилността на света и човечеството.

Също така вчера, премиерът Зоран Заев заедно с министъра на външните работи на Северна Македония, Никола Димитров проведоха среща с Генералния секретар на ООН, Антонио Гутереш. На срещата генералният секретар на ООН заявил, че се възхищава на Преспанското споразумение, което за него представлявало исторически успех.

На срещата е било отбелязано, че Северна Македония е изцяло ангажирана с изпълнението на Програмата 2030 на ООН, както и на дейностите по интегриране на целите за устойчиво развитие в националните стратегически документи.

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!