BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Премиерите на Северна Македония и Гърция, Зоран Заев и Кириакос Мицотакис проведоха първата си съвместна среща в Ню Йорк

  • Written by:

В рамките на 74-ото заседание на Общото събрание на ООН, което през тази седмица се провежда в Ню Йорк, днес се проведе среща на премиерите на Северна Македония и Гърция. Това беше първа среща между премиерите Зоран Заев и Кириакос Мицотакис, след като Мицотакис стана министър-председател на Гърция през юли.

Тази среща се очакваше с нетърпение в Северна Македония, тъй като докато беше в опозиция, Кириакос Мицотакис и неговата партия „Нова демократия“ не искаха приемането на Преспанското споразумение между Северна Македония и Гърция, а гласуваха и против ратификацията на Протокола за присъединяване на Северна Македония към НАТО. Но след като тогавашното мнозинство в гръцкия парламент прие Преспанското споразумението и ратификацира Протокола за Северна Македония, Кириакос Мицотакис заяви, че когато ше дойде на власт неговата партия ще е съобразява с тези решения.

Да напомним, че бившия премиер на Гърция, Алексис Ципрас, който беше голям приятел на македонския премиер Зоран Заев, през април тази година беше на посещение в Северна Македония. Това беше първото историческо посещение на един гръцки премиер на Северна Македония.

По време на срещата в Ню Йорк, двамата премиери са се съгласили, че засилването на икономическото сътрудничество, увеличаването на търговския обмен и на преките инвестиции са от голяма полза за двете държави, а премиерът Заев е подчертал факта, че правителството на Северна Македония е готово да изпълни на Плана за действие за засилване на сътрудничеството между Гърция и Северна Македония, както е предвидено в Преспанското споразумение.

Премиерът Зоран Заев заявил, че македонското правителство е максимално фокусирано върху конструктивен подход в изграждането на взаимно партньорство с Гърция, основано на приятелство и общ интерес за проспериращ регион в интерес на гражданите на двете страни.

Гръцкият премиер Мицотакис на срещата изразил подкрепа за Северна Македония да започне преговори за членство с ЕС през октомври, като подчертал, че последователното и навременно прилагане на Преспанското споразумение е от решаващо значение за подобряване на отношенията между двете страни и за осигуряване на европейска перспектива за Северна Македония.

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!