BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Премиерите на Северна Македония и България, Зоран Заев и Бойко Борисов проведоха телефонен разговор

  • Written by:

Премиерите на Северна Македония и България, Зоран Заев и Бойко Борисов, вчера са провели телефонен разговор, на който са обсъдили сътрудничеството между двете страни в няколко области. Разговорът може да бъде оценен като важно събитие, тъй като идва в момент на обтегнати отношения между Северна Македония и България, заради проблемите с отворените въпроси за общата история между двете държави. Тези проблеми според част от българските политици, могат да доведат до това България да блокира провеждането на първата междуправителствена конференция между ЕС и Северна Македония, която са очаква да бъде насрочена за месец декември.

Македонското правителство публикува съобщение в което се посочва, че във фокуса на разговора на двамата премиери било съвместното председателство с инициативата „Берлински процес“, която е важна за засилване на регионалното сътрудничество и интеграцията на региона на Западните Балкани в ЕС, както и за организацията на Срещата на върха в рамките на инициативата, която среща ще проведе през ноември в София.

По време на телефонния разговор била обсъдена и организацията на скорошното посещение на македонския премиер Зоран Заев в България, а двамата премиери са се съгласиле за съвместно насърчаване на работата на смесената историческа комисия, с цел намиране на общи решения, които да се приемливи и за двете страни. Да напоменем, че следващото заседание на Смесената комисия по исторически и образователни въпроси между Северна Македония и България ще се проведе в Скопие, на 15 и 16 октомври.

Българският премиер, Бойко Борисов е заявил по време на разговора, че България остава последователна в подкрепата си за европейското бъдеще на Северна Македония и двамата с премиера Зоран Заев са изразили увереност, че двете държави ще останат ангажирани с изпълнението Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество, който бе подписан от тях двамата на 1 август 2017 год.

Двамата премиери са обсъдили и сътрудничеството между България и Северна Македония по време пандемията от коронавирус, а особено опитът на България в производството на защитно оборудване за медицинския персонал и за гражданите. Заев и Борисов са подчертали решимостта, двете страни да се възползват от възможностите, които съществуват за постигане на напредък в икономическото сътрудничество.

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!