BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

През май времето ще е динамично

  • Written by:

Май месец настъпи с интензивни валежи и значителна облачност. До края на месеца ще се редуват слънчеви и дъждовни дни, а температурите ще са в интервала между 3 и 33 градуса целзий.

По време на последния пролетен месец зачестяват нахлуванията на хладни и влажни океански въздушни маси, затова валежите в страната се увеличават значително, съобщи синоптикът Красимир Стоев в ефира на NOVA.

Средните температури през май ще бъдат около нормата, а именно в интервала 15-19 градуса в равнините, между 8-13 градуса в планините и между 2 и 5 градуса над 2000 метра. Най-ниските стойности ще бъдат от 3 до 8 градуса, а най-високите – между 27 и 33 градуса. Преди средата на месеца ще паднат и последните пролетни слани.

Снимка: pixabay

Снимка: pixabay

Средната месечна сума на валежите ще бъде около нормата, която за Черноморието е между 30 и 50 л/кв.м., в планините е 70-140 л/кв.м., а в останалите райони на страната е между 50 и 70 л/кв.м.

Първото десетдневие започна със захлаждане и чести валежи в следобедните часове. В средата на периода живакът в термометрите временно ще се изкачи, а в същото време ще се радваме и на повече слънчеви часове. В планините ще има превалявания, а около 8 май ще има гръмотевични бури в повечето райони на страната.

Второто десетдневие ще ни радва с повече слънце и високи температури, които ще са над средномесечните норми. Валежите ще са редки и краткотрайни. Около 17-18 май над страната ше премине студен атмосферен фронт, който ще донесе интензивни превалявания и гръмотевични бури. Тогава ще се повиши и вероятността за градушки.

Третото десетдневие ще започне с по-ниски температури, които ще са под нормата. В сутрешните часове ще бъде предимно слънчево, а в часовете след обяд над повечето райони на страната ще има купесто-дъждовна облачност и краткотрайни превалявания. Времето ще е динамично и на места количествата дъжд ще са значителни. Остава в сила и опасността от градушки.

Снимка: pixabayСнимка: pixabay

На 1 май слънцето изгря в 6:21 часа и залезе в 20:28 часа (продължителността на деня беше е 14 часа и 7 минути). В последния ден на месеца, 31 май, изгревът ще е в 5:52 часа, а залезът ще е в 20:58 часа (продължителността на деня ще бъде 15 часа и 6 минути).

По отношение на фазите на Луната, пълнолунието ще е на 7 май, а последна четвърт ще видим на 14 май. Новолунието ще бъде на 22 май, а първа четвърт – на 30 май. На 5 май ще бъде максимумът на метеорния поток Ета Аквариди, когато ще могат да се видят 50 метеора за час.

Официални неработни дни за месеца ще бъдат 6 май, Гергьовден, Ден на храбростта и Българската армия, както и 24 май – Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Източник: sinoptik.bg

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!