BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Празникът на плодородието беше открит в Кюстендил (СНИМКИ)

  • Written by:

Празникът на плодородието беше открит в Кюстендил. Той продължава и утре.

БГНЕС

На празника са представени уникални произведения на изкуството, създадени от плодове и зеленчуци, родени в Кюстендилския край. На специално аранжирани маси занаятчии и търговци от Кюстендил и региона представят своите художествени произведения, а земеделски производители – своята чиста и здравословна продукция.

БГНЕС

„Празникът на плодородието“ е продължение на Първия национален овощарски конкурс, проведен през 1896 година в Кюстендил.

БГНЕС

Изложението е възстановено през 2008 година и оттогава се организира от Община Кюстендил, съвместно с Института по земеделие в града, който всяка година представя десетки сортове ябълки, отглеждани и култивирани в региона.

БГНЕС

По време на празника има богата художествена програма и арт-ателиета за деца. По-късно ще се състои и конкурс за най-красиво аранжиран щанд със плодове и зеленчуци и най-едра ябълка.

БГНЕС

На щанда на Института по земеделие тази година са показани 130 ябълкови сорта и хибрида. В генофонда на института има общо около 450, но не всички могат да бъдат изложени, каза Станислава Димитрова, главен асистент в Института по земеделие в Кюстендил. Тя представи от сцената общо 10 сорта, пет от които създадени в местния институт по земеделие.

„Тази година средният добив при ябълките в региона от декар е 4 – 4,5 тона, казаха специалистите от института и посочиха, че годината е по-добра за производителите на ябълки от миналогодишната.

Източник: dariknews.bg

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!