BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Потвърдените случаи на COVID – 19 в България са 695

  • Written by:

София, 14 април /БТА/
Потвърдените случаи на COVID – 19 в България са 695. Това каза на брифинг в Министреския съвет началникът на Военномедицинска академия и ръководител на Националния оперативен щаб генерал-майор Венцислав Мутафчийски.
19 са новите случаи, няма нови засегнати области.
От медицинския персонал са 37 потвърдените случаи. От работещите в спешна помощ досега с доказан коронавирус са девет.
Излекувани са 81 пациенти, починали са 35, посочи още той. Смъртността е 4.9 на сто.
В болница са 194, като 122 от тях са в София. От кораба, който се завърна от учение, няма заразени, но военнослужещите ще бъдат под домашна карантина.
Карантината се контролира чрез внезапни проверки от страна на полицията. Децата с потвърдена проба на коронавирус са 7 или 8, като за най-малкия пациент /1 год./ все още не може да се потвърди, че е изчистен вируса. В много от случаите 28 дни за изчистване от вируса не стигат.
Според математиците, каза още ген. Мутафчийски, вече сме близо до пика на заразата, но често се даваше пример с държави като Китай и Сингапур. Много съм разтревожен за днешните случаи в Сингапур с около две хиляди заразени, а само за един ден новите случаи са над 300, което е доста тревожна тенденция, добави още той. В България се взеха най-адекватните мерки, които можеше да се вземат в най-правилното време и с най-адекватния размер. По отношение на ограничителните мерки той посочи, че има тревожни сигнали от Русия, от Турция. Във Франция се говори за охлабване на мерките за „събуждане“ на строителния бизнес. В Австрия се отварят някои магазини, но у нас те не са били затваряни. У нас има 200 предприятия, които работят с други държави в областта на автомобилостроенето, но сега няма за кого да работят.
Ген. Мутафчийски изказа благодарност към посолството на САЩ, което е дарило 6500 PCR теста.
С още 11 се увеличава броят на лабораториите за изследване с PCR тестове. Частните лаборатории много съвестно вършат работата си и всички болни, които са регистрирани, се проследяват от регионалните здравни инспекции, добави ген.Мутафчийски.
Главният здравен държавен инспектор Ангел Кунчев посочи, че в Банско 334 души са изследвани, като 28 са били положителни. По думите му в момента с активна инфекция са само трима, с прекарана инфекция са 17, със сравнително скоро прекарана инфекция са 8 души. Около 8 на сто от изследваните са имали среща с вируса в различно време, което означава, че не можем да спрем циркулацията на вируса, но успяваме да я задържим под контрол, допълни Кунчев. Около 4 хиляди души в Банско ще бъдат изследвани.
Обмислят се и други подобни срезови проучвания, допълни той.
Повече от три случая на ново, неизвестно заболяване, са епидемия, подчерта Кунчев.
За хората, които са преболедували вируса, не е доказано дали отново няма да бъдат заразени, подчерта ген. Мутафчийски.
Активно се подготвя изработване на режим за възстановяване на ваксинациите на децата и на женските консултации, постепенно отваряне на болниците и планови лечения.

Източник: София

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!