BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Посланикът на България в Северна Македония, Ангел Ангелов проведе работна среща с македонския министър на културата

  • Written by:

В понеделникът в Скопие се проведе работна среща между министърът на културата на Северна Македониа, Хусни Исмаили и българския посланик в страната, Ангел Ангелов. Събеседниците изтъкнали, че културните връзки между двете страни имат традиционен характер и са регулирани от Споразумението за културно сътрудничество между правителствата на Северна Македония и България от май 2000 г., както и с програмите между двете министерства на културата, които се подписват на всеки три години.

Културното сътрудничество между Северна Македония и България се осъществява в различни културни дейности: на музикалната сцена с обмен на музикални групи и фолклорни състави; в театралната дейност с взаимно гостуване на театрите от двете страни; в издателската дейност с преводи на творби от македонски и български автори, както и с представянето на македонското литературно творчество на панаири на книгата в Скопие и в София.

Тази година българските художници имаха много представления пред македонската публика. В рамките на 59-ото издание на най-важното музикално-сценично събитие в Северна Македония – фестивала „Охридско лято“, концерти проведоха българския духовият квинтет „Пилекадоне“, както и младият и талантлив пианист от Стара Загора, Димчо Величков.

През това лято в Охрид, за трета поредна година се проведе фестивала „Дни за представяне на българската култура, фолклор и традиции“, с над 400 участници от фолклорни състави и фолклорни певчески и танцови групи, и хорове за староградски песни.

Българските художници редовно се представят пред македонската публика и на други традиционни международни културни събития като: Стружките вечери на поезиятa, Балканския фолклорен фестивал, Майските оперни вечери и др. Български художници тази година участваха и на художествени колонии в Гевгели и в манастира „Св.Гаврил Лесновски“ в близост до Пробищип.

От друга страна художествената група творци „Конекция“ през изминалите няколко години направи изложби в почти всички големи градове в България, а тази година имаше изложба и в Скопие. Съвместните изложби, които за своя основа има комуникацията, приятелството, взаимното разбиране и преди всичко любовта към изкуството е дело на седем художници от България и седем художници от Северна Македония.

Македонския министър на културата Хусни Исмаили и българския посланик Ангел Ангелов са подчертали, че двете страни са установили отлично сътрудничество в областта на филма и в областта на филмовата копродукция чрез принципа на реципрочност. На срещата също така бе изтъкнато, че в рамките на Конкурса за финансиране на преводи на дела от македонската литература на други езици, са подкрепени над 20 превода от македонски на български език на няколко автори от Северна Македония.

З.М.

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!