BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

ПОЗДРАВИТЕЛЕН АДРЕС

  • Written by:

Уважаеми сънародници!
Уважаеми жители на Тараклийски национално-културен район!
Приемете моите искрени поздравления по случай 142-годишнина на Освобождението на България от Османското иго! Трети март е празник на една историческа победа! Незабравима дата, дата свещена, изстрадана, чакана столетия! Този ден е символ на общата ни воля за свобода и обединение пред предизвикателствата на времето и трудностите, пред които всеки народ неизбежно се изсправя. Трети март 1878 г. отбелязва въскресението на един народ, чиято висока самобътна духовна и материална култура бе подложена на уничтожение. Подвигът на този ден е неизмерим, неподвластен на времето, защото всеки българин го носи в душата си, този ден ни прави горди българи.
Поклон пред величието на Цар Освободител Александър II и подвига на руските войници, българските опълченци и всички, които със своята героична саможертва са вграждали живота си в олтара на Българската свобода. Далеко от България – прородината на бесарабските българи, в новото Отечество Молдова, честването ни е безспорно доказателство че ние сме част от историческата съдба на българския народ, съхранили родния език, българското самосъзнание и българската идентичност. Пътят до свободата е проложен и от бессарабски родолюбиви знайни и незнайни българи – Олимпий Панов, Павел Панов, Димитър Карамалак, Иван Арабаджи, Иван Гицеларов и Тодор Дериволков, които със своята саможертва подготвиха Освобождението на България от Османското иго и останаха достойни граждани на Отечеството.
Последните динамични събития, които преживява българската общност в Молдова от провеждането на I, II и III Общорепубликански събори на българите в Република Молдова и до традиционното откриване на Републикански этнокултурен фестивал «Единство чрез многообразие», свидетелстват че се стремим да се интегрирами в молдовското общество и да обсъждаме и решаваме най-значимите и актуални въпроси, които стоят пред българската общност с властта на Република Молдова.
С цел по-хармоничното развитие на българската идентичност, осигуряването на условия за запазване и развитие на Тараклийски район, съветниците на район Тараклия и цяла българска общност на Република Молдова неоднократно се обръщали към Парламента на Републиката за получаване на особен статут на Тараклийски район. За нас е особено важно признаването от Парламента на законопроекта за «Особен статут на Тараклийския национално-културен район». Реализация на нашето искане ще допренесе запазване сред нас българска култура и национално самосъзнание. Убеден съм в уместността на инициативата за «Особен статут на Тараклийския национално-културен район».
Пожелавам на всички българи, чиято мисия днес е да опазим и съхраним българското, да запазим и да си въсхваляваме от нашета история, духовност и традиция, защото миналото е отправна точка към нашето бъдеще.
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК 3 МАРТ – ОСВОБОЖДЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ ОТ ОСМАНСКОТО ИГО!
Нека помним, нека бъдем единни и носим в сърцата си гордия български дух!
Кирилл Буримечков
Председател на Българска община на град Тараклия

Източник:       Българска община на град Тараклия

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!