BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Пловдив и украинският Болград реализират съвместни икономически и културни проекти

  • Written by:

Голяма част от населението на украинския град е от бесарабски българи, които могат да се реализират на пазара на труда тук

Възможностите за разширяване на взаимоотношенията между Пловдив и Болград в сферата на икономиката и културата обсъдиха по време на официална среща заместник-кметовете Стефан Стоянов и Пламен Панов с кмета на украинския град – Сергей Димитриев, съобщават от пресслужбата на общината. Целта на днешните разговори, на които присъства и председателят на Управителния съвет на „Клъстер Тракия икономическа зона“ Пламен Панчев, е засилване на двустранните връзки и стартиране на реален бизнес, в който да се използва човешкия потенциал на украинския град и многогодишния успешен опит на Пловдив.

Половината от икономиката в региона е съсредоточена в производството. Тракия икономическа зона е сред петте най-бързоразвиващите се в Югоизточна Европа“, заяви заместник-кметът Стефан Стоянов.

По думите му за последните две години изключително интензивен е темпът на развитие, като повече от 100 големи международни компании са разкрили завод в ТИЗ. „Наблюдава се и тенденция, при която все повече български фирми търсят реализация на дейността си извън границите на страната“, допълни Стоянов.

„Пловдив е един добър пример за развитие на бизнеса, искаме да се поучим от Вашия опит, като освен в икономическо отношение, целта ни е и подобряване на контактите с сферата на културата и образованието“, сподели кметът на Болград, Сергей Димитриев. Той заяви, че голяма част от населението на украинския град е от бесарабски българи, които могат да се реализират на българския пазар на труда.

„Желанието ни е да развием малкия и среден бизнес в Болград, използвайки Вашия опит и добри практики, още повече че Пловдив и България са на една много добра пътна локация с нас и е напълно реално да използваме възможностите за партньорство и работа, които предоставяте“, каза Жанна Суслина, главен специалист по инвестационни въпроси към Болградски градски съвет.

Тя сподели, че Болград сътрудничи с българското Министерство на образованието и науката, като през последните 9 години от местната гимназия „Георги Сава Раковски“ идват младежи, които завършват висшето си образование в някой от българските университети.

Тук заместник-кметът Стефан Стоянов подчерта ролята на община Пловдив при реализирането на съвместната програма с Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ за обучение на студенти от Украйна за IT инженери.

„Община Пловдив изцяло пое разходите по образованието и престоя на тези младежи, като можем да кажем, че това е един от успешните съвместни проекти, който реализирахме заедно с бизнеса от Тракия икономическа зона“, уточни Стоянов.

„Болград работи успешно и с Министерство на външните работи на България, което подпомогна нашия проект за възраждане на местния театър, който макар и малък се радва на успех благодарение на инициативността и ентусиазма на доброволци“, допълни Жанна Суслина.

Заместник-кметът Пламен Панов отправи покана фолклорен състав от Болград да вземе участие във Фолклорния фестивал, който Пловдив организира вече повече от 25 години, като заяви че Общината е отворена за бъдещи проекти, които да се реализират в партньорство.

Преди края на срещата бе подписан и меморандум за двустранно сътрудничество в областта на икономиката, културата, образованието с „Клъстер Тракия икономическа зона“ в лицето на председателя на УС Пламен Панчев. Вчера делегацията от Болград е постила фирми за преработване и за парфюмерия и козметика – съответно  „Балкан агрикалчарал“ и  „Био Фреш“.

Източник: podtepeto.com

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!