BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Пето редовно заседание на Националния съвет на българското национално малцинство в Сърбия

  • Written by:

Пето редовно заседание на Националния съвет на българското национално малцинство в Сърбия се проведе вчера в Босилеград.

На заседанието членовете на съвета разискваха дейностите на Съвета в областта на образованието, културата, информирането и служебната употреба на езика и писмото между двете заседания.

Председателят на Националния съвет Стефан Стойков подробно запозна Съвета с участието му в заседанието на Националния съвет на националните малцинства в Сърбия, който е оглавяван от премиерката Ана Бърнабич, както и с участието му в заседанията с представителите на Националните съвети които се провеждат на всеки 3 месеца с Омбудсмана на Република Сърбия.

По темата за образованието на българското национално малцинство в Сърбия г-н Сойков подчерта, че босилеградското основно училище във всички с изключение на четвърти клас има по една паралелка, в която обучението изцяло се провежда на майчин български език, като добави, че този пример трябва да последват и в Цариброд.

Националният съвет е направил всичко възможно от тази учебна година да се открие паралелка с обучение на български език и в първи клас в основното училище в Цариброд, обаче не се е стигнало до положителен резултат, добави г-н Стойков.

Националният съвет е отправил иск до съответните държавни институции за поставяне на двуезични табелки с названия на всички населени места в Босилеградска община, както и поставяне на табелка на новопостроената магистрала при Владичин хан с натпис Босилеград и граничен пункт Рибарци.

Във връзка с откриване на местно радио в Бабушница, което да излъчва програма на сръбски и български език  община Бабушница е поискала среща с Националният съвет. На тази среща Съветът ще поиска равнопоставеност на двата езика, тъй като в 7 села в Бабушница в официална употреба е и български език.

На Основното училище „Христо Ботев” в Цариброд ще бъдат отуснати финансови средства в размер от 120 000 динара от  бюджета на Националният съвет за отбелязване на юбилея „150 години образование в  Цариброд”, беше съобщено на заседанието.

ММ ГЛАС ПРЕСС

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!