BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Парламентът ще гледа отпадането на извънредното положение в петък

  • Written by:

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева свиква извънредно заседание на парламента на 8 май 2020 г. от 11.00 часа за да разгледа промени в Закона за здравето на правителството. С тях се уреждат ограниченията и възможностите за карантини и ограничения, след като правителството реши, че няма да предложи продължаване на извънредното положение по смисъла на конституцията, което изтича на 13 май.

Част от прилаганите в момента мерки ще продължат да действат два месеца след края на извънредното положение.

Министърът на здравеопазването ще може по предложение на държавния главен здравен инспектор да обявява извънредна обстановка на територията на страната или на отделни територии на страната. Актовете на министъра на здравеопазването ще могат да се обжалват на две инстанции.

14-дневната задължителна карантина за всички, влизащи в България, ще остане.

След 13 май се възобновява работата на правосъдната система в пълния ѝ обем и обхват. Частично ще останат ограничения в областта на частните съдебни изпълнители, които няма да могат да налагат запори и да извършват принудителни мерки със събирането на задължения.

Няма да се провежда национално външно оценяване след 4 и 10 клас. Проверката на знанията на учениците, които завършват тези класове може да се извършат в началото на следващата учебна година.

Източник: offnews.bg

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!