BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Откриха кандидатстудентската кампания в Босилеград

  • Written by:

Представители на Министерството на образованието на Република България (МОН) и на  няколко български университета днес в босилеградската Гимназия откриха кандидатстудентската кампания за набиране на студенти сред българските общности в чужбина по Постановление № 103.

На презентацията са присъствали представители на  Софийски Университет „Св. Климент Охридски“, Югозападният университет „Неофит Рилски“ (ЮЗУ) от Благоевград, Висше транспортно училище „Тодор Каблешков“ от София,  Химикотехнологичен и металургичен университет от София и Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски“ от София.

Традиционната  среща даде възможност, както за директен контакт с бъдещите студенти, така и за представяне на българското висше образование и начините, по които босилеградските зрелостници ще могат да станат част от него.

Представители на Министерството на образованието поясниха на кандидатстудентите  промените в  нормативната база, с които студентите от българската диаспора са освободени от таксите за обучение. С промените в Постановление № 103 студентите, докторантите и специализантите получават стипендии от 240 лв. Също така ще имат право на ползване на студентски общежития. Остава изискването за полагане на кандидатстудентски изпити – решаване на тестове от 40 въпроса по Български език и литература и История на България.

Представителите на университетите разделиха рекламни материали и дипляни за унверситетите и предлаганите специалности.

На срещата са присъствали и Консулите Илия Бонджолов и Петър Данов от Генералното консулство на Р България в Ниш.  Пояснили са, че за приетите студенти от чужбина е отпаднало изискването за виза тип „Д“, а записалите се ще имат на разположение 90 дни да представят необходимите документи в съответните РДВР-та  – служба „Миграция” за осигуряване на лични карти за чужденци по време на редовното им обучение в Р България.

На презентацията са присъствали и представители на Българо-сръбския център във Враня, които също са се информирали за условията и начина на кандидатстването с идеята да запознаят заинтересованите кандидатстуденти от българската общност във Враня и региона.

ГЛАСПРЕСС

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!