BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Омбудсманите на България и Сърбия посетиха КИЦ „Босилеград“

  • Written by:

В рамките на посещението си в Босилеград, омбудсманите на България и Сърбия г-жа Диана Ковачева и г-н Зоран Пашалич със сътрудниците си, заедно с посланика на Р България в Р Сърбия Н.Пр. Радко Влайков, посетиха КИЦ „Босилеград“ и проведоха разговори с председателя Иван Николов.

В динамичната и изчерпателна среща, Николов подробно запозна омбудсман Пашалич с актуалните проблеми на община Босилеград като особено изтъкна проблемите с демократизацията на общината, функционирането на правовата държава, нарушаването на човешките права на българското малцинство в областта на образованието, информирането, служебната употреба на езика и писмото и културата и изрази тревога от силно изразените напоследък миграционни процеси които в следващите няколко години могат да обезлюдят общината. Хората напускат общината поради масовата безработица и несигурността, а всички инвеститори които през изтеклите две десетилетия изразиха желание да приватизират и да инвестират в Босилеград, бяха принудени да напуснат или да отидат във вътрешността на Сърбия. Николов каза, че ако този процес продължи в следващите няколко години, българското малцинство в Западните покрайнини ще изчезне, което ще отвори трайна рана в сръбско-българските отношения, а Сърбия ще трябва да поеме отговорността да обясни пред Европа и света къде и защо е изчезнало българското малцинство в Западните покрайнини.

„Босилеградска община през последните 18 години е заложник на една феодална система на управление в която са разорени всички механизми за демократично избиране, демократичен контрол и демократична смяна на властта“, каза Николов и обясни, че това няма как да стане без подкрепата и покровителството на прокуратурата, правосъдието и управляващите партии в Белград. Той подробно обясни изборните манипулации на местно равнище с избирателните списъци, купуването и изнудването на гласове чрез злопупотреби със средствата за социална защита и публични дейности, което на практика трайно консервира сегашното управление и маргинализира участието на опозицията в политическия живот.

Николов запозна и българският омбудсман г-жа Диана Ковачева с проблемите които българите от Босилеград срещат в България.

На първо място той спомена проблемите със собствеността на двувластните имоти край границата които десетилетия наред не се решават, на второ, забавянето на процедурата по придобиване на българско гражданство което за момента е единствения начин българите от Босилеград да се доберат до някаква работа в България или Европа, и на трето, нововъзникналия проблем с неиздаването на шофьорските книжки в КАТ Кюстендил на граждани от Босилеград които са карали шофьорски курсове в авто-школите в Кюстендил.

За среща с двамата омбудсмани в КИЦ „Босилеград“, специално от София дойде и председателят на Сдружение „Балканика“ г-н Димитър Куманов и подробно запозна омбудсман Ковачева с екологичните проблеми от двете страни на границата. Безконтролното изпускане на замърсени води с тежки метали от рудниците за олово и цинк „Подвирове“ и „Грот“ в селата Караманица и Мусул в притоците на река Драговищица, застрашават и река Струма в България, а в перспектива и Гърция. Той изрази учудване, че чи тия две мини са пуснати в експлоатация без оценка за въздействие върху околната среда в трансграничен контекст.

В такъв смисъл бе обсъдено и безконтролното изграждане на ВЕЦ-ове на територията на община Босилеград, което сериозно застрашава водите и биоразнообразието и че това се прави на защитени със законодателството на Сърбия територии настанени със редки животински видове, инсекти и билки.

Изследването на златни залежи в община Трекляно по планинската верига над Босилеград, застрашава питейната вода в с. Извор откъдето се снабдява Босилеград. Замърсяването на реките и замърсяването на язовир „Пчелина“ пък застрашава подземните кладенци от които Кюстендил се снабдява с питейна вода.

Активистите на „Еко-Краище“ в Босилеград бяха донесли бутилки с вода наточена в непосредствена близост до мините „Грот“ и „Подвирове“ и ги предадоха на омбудсман Ковачева.

ГЛАС ПРЕСС

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!