BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Омбудсманите на България Диана Ковачева и на Сърбия Зоран Пашалич се срещнаха с жители на Босилеград

  • Written by:

Босилеград (Сърбия), 1 октомври /Елица Иванова, БТА/
Проблемите със замърсяването на околната среда от дейността на мините край Босилеград, обезлюдяването на района и липсата на работа бяха сред основните проблеми, които бяха поставени на съвместна приемна днес в Босилеград (Сърбия) на омбудсманите на България Диана Ковачева и на Сърбия Зоран Пашалич. Осемдесет души от общината се бяха записали за приемната, като 16 от тях лично разговаряха с двамата обществени посредници. Останалите ще бъдат приети от екипите им.
Двамата омбудсмани се срещнаха и разговаряха с членовете на Културно-информационния център, а по-късно ще разговарят и с представители на местната власт и обществени организации от района. Ковачева и Пашалич бяха придружени от българския посланик в Белград Радко Влайков.
Съвместната изнесена приемна е по проект на МВнР и се реализира от посолството в Белград, като целта е да бъдат посетени труднодостъпни райони в 12 общини. Част от тях са в градове с преобладаващо население от българското национално малцинство, каза Радко Влайков. Такава приемна имаше и в Цариброд /Димитровград/ в началото на годината.
На пресконференция в пресклуба на БТА в Босилеград двамата омбудсмани заявиха готовност да се заемат с решаването на поставените проблеми.
„Тук съм, за да подкрепя българското малцинство в Босилеград“, каза българският омбудсман Диана Ковачева, която подчерта, че всеки един от хората на приемната днес е поставил по няколко теми. Тя посочи, че незабавно ще бъде проверен проблемът с неиздаването на шофьорски книжки на представители на българското малцинство от КАТ в Кюстендил. Тези случаи са 86 и се отнасят единствено за Кюстендил, каза Ковачева. Отношение ще бъде взето и във връзка със забавената процедура за издаване на българско гражданство, допълни българският омбудсман.
„Най-важното за нас е защита на живота, здравето и имуществото на гражданите“, каза омбудсманът на Сърбия Зоран Пашалич. Той посочи, че много от поставените проблеми, трябва да бъдат решавани и на местно ниво. Пашалич каза, че службите, имащи отношение по екологичните проблеми на района, ще бъдат сигнализирани за спешна намеса. Ковачева допълни, че по проблема със замърсяването на околната среда институцията на омбудсмана вече е сигнализирала министерствата на външните работи и това на околната среда и водите, като се изчаква становище и от сръбските власти.
За нас въпросът е спешен, подчерта Ковачева.
На пресконференцията стана ясно, че през ноември предстои втора среща на работната група, която се занимава с темата.
На пресконференцията бе съобщено още, че е бил поставен въпросът с миграцията на местните жители, които са намалели с над 30 процента през последните 18 години.
„Тук сме свидетели на една абсурдна ситуация и парадокси. Когато идват инвеститори с най-добри намерения, поставяните им условия на местно ниво, които са извън договорите, карат тези фирми да напуснат и да оставят хората в района без работа. Този проблем не може да бъде решен от омбудсманите на двете страни, но той е от този вид проблеми, които лежат на съвестта на местната власт“, каза Радко Влайков. Той изтъкна, че по отношение на обезлюдяването, Босилеград е една от най-пасивните общини, търсещи финансиране по различни проекти.
За една година вече две чужди фирми в Босилеград са затворили врати, а работниците им са освободени, съобщи още Влайков.

Източник:www.bta.bg

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!