BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Одобрени са 2 проекта за финансиране от България в Молдова

  • Written by:

Тази година в рамките на финансирането  на проекти в Молдова, ще се реализират следващите обекти.

През 2020 г. по линия на официалната помощ за развитие, отпускана от Република България чрез бюджета на Министерството на външните работи, е одобрено финансирането на 2 двустранни проекта в Молдова на обща стойност 182 884 лв.

  1. “Подобряване на материално-техническата база във филиала в гр. Твърдица на Образцов център в областта на художественото образование „Щефан Няга“ гр. Кишинев.”, Обществена организация Клуб „Левски“, Република Молдова – на стойност 68 737 лева;

Проектът има за цел подобряване на качеството на образование, което е в съответствие с приоритетните области и направления на официалната помощ за развитие в Република Молдова. Музикалният колеж „Щефан Няга“ е единственото по рода си училище извън пределите на България, което подготвя музиканти, певци и хореографи на традиционна българска народна музика и инструменти (подобни фолклорни училища в България функционират в гр. Котел и с. Широка лъка). В него се обучават предимно ученици от български произход от гр. Твърдица и район Тараклия. Реализацията на проекта напълно съвпада с приоритетните области и направления на официалната помощ за развитие на Р България и ще спомогне за запазването на колежа. Реализацията на проекта има потенциал за висока видимост на официалната помощ за развитие на България сред българската общност в Молдова и Украйна; видимост в Молдова и България.

  1. „Изграждане на институционален капацитет на структура, занимаваща се с обучителна и публична дейност, към Министерството на външните работи и европейската интеграция (МВнРЕИ) на Р Молдова“, Дипломатически институт към Министъра на външните работи – на стойност 114 147 лв.

Проектът е продължение на проект, стартирал през 2018 г., с който беше поставено началото на   молдовския дипломатически институт. Продължаването на проекта за следващ период (2020-2021 г.) представлява част от трайните усилия за подпомагане на Р Молдова в рамките на българската официална помощ за развитие. Изпълнението на проекта в две фази цели надграждането на институционалния капацитет на молдовския дипломатически институт и разширяване обхвата на дейността му, като по този начин той заеме своето утвърдено място в партньорската мрежа от дипломатически школи и институти в региона, следвайки съвременните европейски добри практики.

Проектът ще подпомогне споделянето с Молдова като страна от Източното партньорство на българския опит в изграждане на работещи представителни институции и в процеса на приобщаване към ЕС.

Източник: svetlina.online

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!