BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Общо 449 са потвърдените случаи на коронавирус в България

  • Written by:

Общо 449 са потвърдените случаи на коронавирус в България. Това каза началникът на ВМА и председател на Националния оперативен щаб ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски на редовен брифинг. За последното денонощие са установени нови 37 случаи, от които 27 са в болница. Новата област със заразени с коронавирус е Видин.
Общо 25 са изписани от болница. Най-младият изписан е на 27 години, най-възрастният е на 80 години. Починалите общо за страната са 10, като през последните 24 часа са починали двама – единият е в Кюстендил, а другият е в „Пирогов“. По думите му за пациента в „Пирогов“ се предполага, че не е починал от пневмония, а от белодробна емболия. Хоспитализираните заразени са 167, като тази сутрин още една жена е била интубирана.
Във Военна болница са били направени 92 проби на народни представители, в друга болница са направени още 92, допълни той. От направените във ВМА има две съмнителни, но в другата болница всички са отрицателни, допълни още ген. Мутафчийски. Днес ще продължи изследването и на други, работещи в сградата на Народното събрание. По наша информация има депутати, които са били изследвани във Варна и в Стара Загора, посочи той. По думите му предстои изследване и на журналисти.
За починалите майка и дъщеря в Благоевград, за които се твърди, че първоначално са били изгонени от болницата, ген. Мутафчийски каза, че това не е вярно. За твърдение, че лекари в Банско не са съобщили своевременно за хора със симптоматика на коронавирус, ген. Мутафчийски подчерта, че за него е важно да се спазва процедурата, както и че трябва да се посочи в коя болница са били насочени съмнителните случаи. Лесно е да се провери в рентгенологичния кабинет на болницата в Разлог, добави още той. Няма данни за укриване на информация от страна на частни болници за случаи на коронавирус.
Засега няма положителен резултат сред тестуваните вчера 200 полицаи, каза ген. Мутафчийски. Още 400 военнослужещи са били тествани по същия начин, като резултатите им са отрицателни.
Тежка е тенденцията за заразяване на лекари и това е причината за предложението ни да се оформя специално отделение за заразени с коронавирус, тъй като често пациентите с коронавирус не могат да бъдат разграничени, допълни още той и напомни, че персоналът трябва да работи със защитни средства.
Най-вероятно откриваме двама от 11 с коронавирус и затова „трябва да бъдем фанатични в спазването на физическото дистанциране“, подчерта ген. Мутафчийски и допълни, че предприетите мерки в извънредното положение ще бъдат намалени, когато има низходяща тенденция на заразяване.
Обикновено вирусът преживява по повърхност дълго, защото попада там с капките, отделяни от кашлящи и кихащи хора, обясни проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Капките са опасни, защото ако е влажно и хладно, той може да живее дълго. В круизен кораб се оказа, че във въздухоносната му система, която свързва всички помещения, вирусът преживява доста дълго, добави той и напомни за честото миене на ръцете с топла вода и сапун. Вирусът преминава през устата, носа и очите и е много препоръчително да се носят маска и очила.
Предстои откриване на лаборатория за изследване на коронавирус в болниците „Пирогов“ и „Лозенец“, в Столичната регионална здравна инспекция и в Плевен.
Кучетата и котките не могат да пренесат коронавируса, подчерта проф. Кантарджиев по повод сигнали за изоставени домашни животни. Всяка епидемия е изпитание за морала на обществото, добави още той.

Източник: София
 
                                                                                   Източник: bta.bg

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!