BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Обръщение на и.д.председателя на Държавна агенция за българите в чужбина Димитър Владимиров

  • Written by:

Обръщение на и.д.председателя на Държавна агенция за българите в чужбина Димитър Владимиров във връзка с обявеното извънредно положение

Скъпи сънародници,

В страната е обявено извънредно положение от 13 март до 13 април 2020 г. Мярката се налага във връзка с разпространението на коронавируса.

Заразата обхваща много страни по света. Не подминава и България. От бързата и своевременна реакция на властите зависи как и дали заразата ще бъде овладяна, контролирана, а пораженията – минимизирани.

Самоконтролът и самоограничението в тази ситуация са неизбежен акт на достойно гражданско поведение. Изискват се спешни мерки, мобилизация на хората, дисциплина и изключителна гражданска отговорност.

Стриктното следване на инструкциите и мерките, предприети от властите, е условие гражданите на ЕС да покажат уважение към ценностите на демокрацията и смисъла на развитието на обществата.

Хората, както в България, така и в други държави в ЕС, са изправени пред изпитания.В такива времена е необходимо да се проявяват здрав разум, почтеност, коректност, воля.

Когато сте в чужбина е от особено значение всички точно да следвате инструкциите на местната власт и въведените ограничения.

Не може безпокойството да парализира ум и действия. На преден план излизат отговорност, самодисциплина, състрадание, солидарност.

Убедени сме, че организациите на българите в чужбина, както и винаги досега, са близо до сънародниците, откликват на техни проблеми, търсят и намират решения в различни ситуации.

Това изпитание ни прави по-силни, сплотява ни. То не пречупва волята ни за живот и развитие.

Изпитанието не премрежва хоризонта ни. След като премине карантината и извънредното положение, организациите пак ще инициират прояви, свързани с родолюбиви мечти и мисли.

Сънародниците пак ще отдават дух и воля за инициативи, които изразяват българската национална идентичност. Защото милеят за България. И Родината е винаги в мислите и душите. И ние сме признателни за това.

Димитър Владимиров,

И.д председател

Източник: aba.government.bg

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!