BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Новооткритите случаи на COVID-19 в България са 53

  • Written by:

София, 7 май /БТА/
Новооткритите случаи на COVID-19 в България са 53, каза пред журналисти началникът на Военномедицинска академия и ръководител на Националния оперативен щаб генерал-майор Венцислав Мутафчийски. В София са 19 нови случая. Един нов случай има сред медицинския персонал – от „Пирогов“. Излекуваните са 384 пациенти. Починали са общо 84 болни, като тази нощ са починали двама – един във Велико Търново и един в Ямбол.
Лечението с кръвна плазма засега се прави само във Военна болница, като единият пациент, на когото е било приложено, е починал. Другият вече е в добро състояние и е контактен, посочи ген. Мутафчийски. В болница „Пирогов“ сред всички, които са били изследвани за антитела, при 91 процента от тях са били открити и ако имат желание, могат да дарят плазма, каза директорът на болницата проф. Асен Балтов. По думите му 48 души от персонала са заразени, като 7 са излекуваните. Рискът е, че в болницата идват пациенти, които са заразени, но нямат симптоматика, а понякога състоянието им е много тежко и се налага първо да се реагира заради него, обясни той.
Изследва се персонал в домове за стари хора, в домове за хора с психически заболявания, в домове от резидентен тип, което ще продължи повече от седмица, каза главният здравен държавен инспектор Ангел Кунчев. По думите му домуващи и персонал са с положителни проби – в с.Гара Орешец и в Кула. Те се очертават като едно от активните огнища за разпространение на заразата. Непрекъснато ще бъдат изследвани, ще се отстранява персоналът докато не даде отрицателен резултат за болестта, а близките на домуващите няма да бъдат допускани, каза още той. Ако има подходяща самостоятелна сграда, обитателите на домовете ще бъдат настанени в нея, а където има възможност, ще бъдат в хотели.
Има покачване на заболеваемостта в България, все още системата може да се справи, подчерта ген.Мутафчийски и напомни за мерките, които трябва да се спазват – носене на маски и спазване на дистанция. Наблюдава се редовно нарушаване на тези изисквания, но би трябвало контролните органи да си свършат работата, допълни той. Предпазните средства са задължителни, особено за работещите в здравната система, но винаги има риск персоналът да бъде заразен и се препоръчва в организацията на работа, в работния процес, в идентифициране на болните и на персонала в контакт със заразени, както и в местата за почивка да се спазват изискванията за физическо дистанциране, каза още ген. Мутафчийски. В редица държави има забрана да излизат навън възрастни хора или хора с хронични заболявания, но при нас все още това са вербални послания. Той припомни за „чисти коридори“, създадени за пазаруване и че възрастите хора трябва да се самоограничат в ходенето на места, където се събират много хора.
Покачването на заболеваемостта с два до три пъти в сравнение с предишни дни ген. Мутафчийски обясни с открити нови случаи в областите Ямбол и Хасково, основно свързани с полети от чужбина и с домове за възрастни хора.
Облекла и маски от най-висок клас има за работещите в спешна помощ, бяха категорични Кунчев и Мутафчийски.
Пациентка, пристигнала от Амстердам, която се е почуствала зле в самолета, е отказала да бъде прегледана и да постъпи в болница, обясни директорът на Столичната регионална здравна инспекция Данчо Пенчев в отговор на въпрос за контрола на летището.
Предстои да се анализира резултатът от отхлабените досега мерки, добави още ген. Мутафчийски, но подчерта, че отварянето на киносалони, театри и музеи не е актуален въпрос. Анализ показва, че се откриват двама от шест заразени, посочи още той.
Готови са вече протоколите за извършване на трансплантации, като една от пречките да не се правят известно време, беше липсата на тези протоколи, но предстои дейността да се възобнови.

Източник: София
                                                                                      Източник: bta.bg

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!