BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Нови проблеми между Северна Македония и България по отношение на общата историята

  • Written by:

Въпросите около общата история отново предизвикаха вълнения в отношенията между Северна Македония и България. Една от причините за това е последната среща на съвместната комисия за исторически и образователни въпроси между двете държави, която бе оценена като неуспешна. Също така, вълнения в отношенията между двете страни причини и интервюто на македонския президент, Стево Пендаровски през миналата седмица, в което той сравни революционера Гоце Делчев с днешните граждани на Северна Македония, които искат да получат българско гражданство.

Заради отношенията със Северна Македония, днес се проведе и заседание на консултативният съвет за национална сигурност (КСНС) на България, което бе свикано от българският президент Румен Радев. В работата на КСНС участваха и премиерът Бойко Борисов, министрите на външните работи и на отбраната, Екатерина Захариева и Красимир Каракачанов, както и представители на парламентарно представените политически партии в България.

След срещата президентът Румен Радев заяви пред медиите, че България винаги е подкрепяла европейската и евроатлантическата перспектива на Северна Македония, а приемането на Северна Македония в НАТО и ЕС е важна стъпка за гарантиране на мира, стабилното и устойчиво развитие и просперитета на Югоизточна Европа.

Той каза, че Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество подписан между двете страни преди две години, имал за цел да реши наслоените с десетилетия проблеми в двустраните отношения, но липсата на конкретни условия и срокове в договора е довела до слаби резултати в неговото изпълнение. Румен Радев подчерта факта, че съвместната комисия по исторически и образователни въпроси не е постигнала особени резултати, а напоследък те са били обезпокоителни.

Президентът Радев заяви, че участниците в днешната среща на КСНС са постигнали принципно съгласие, че са необходими незабавни действия за изработване на национална позиция с ясни изисквания и критерии, които да защитят българския национален интерес, при очакваното за започване на преговори за членство със Северна Македония в ЕС през октомври.

Тези изисквания и критерии следва да залегнат в преговорната рамка и да станат задължително условие за приемане на Северна Македония в ЕС.

Според Румен Радев, особено внимание трябва да се обърне на учебните планове и програми, на текстовете в учебниците, на надписите в музеи и паметни плочи, както и на позициите на обществените медии в Северна Македония. Той добави, че важно е да се очертаят и така наречените „червени линии“, които трябва да гарантират, че европейската интеграция на Северна Македония няма да бъде за сметка на употребата на българската история, език и идентичност като разменна монета.

Българският премиер Бойко Борисов, след срещата на КСНС заяви, че членството на Северна Македония в ЕС, е изключително важно за България, но това не може да се случва за сметка на прекрояването на историята.

Борисов отбеляза свършената работата досега от съвместната комисия по исторически въпроси, като каза че комисията е успяла да направи много неща, за които преди няколко години никой не е мислил, че е възможно да се постигне съгласие. Българският премиер заяви, че нека да приемем ако не един народ, тогава сме братски народи и призова убийствената война от страна на пропагандата в Скопие да не продължава, защото българите нямат друг по-близък народ и хора.

Бойко Борисов подчерта, че България няма да спре Северна Македония да започне преговори за членство в ЕС, тъй като това би било записано в историята, че след като всички 27 страни-членки на ЕС са ги подкрепили, точно България ги е спряла. Но той добави, че България никога не е казвала, че безусловно подкрепя влизането на Северна Македония в ЕС и призова политиците в Скопие да спрат да си играят с миналото и да се концентрират върху бъдещето.

Също така, българския премиер призова членовете на съвместната комисия да се срещнат по-рано през октомври,, т.е. да не чакат до 15 октомври, за когато е насрочено следващото заседание на комисията и да излязат с решение.

Във връзка с тези изявления, веднага реагира премиерът на Северна Македония, Зоран Заев. Той в изявления за медиите каза, че македонското правителство е призовало членовете на съвместната комисия по исторически въпроси да предприемат смели стъпки, основани на фактите и истината.

Премиерът Заев напомни, че досега е било постигнато съгласие за съвместно честване на няколко личности от общата история. Според Заев решението за останалите въпроси може бързо да се намери, ако има воля от двете страни.

Македонския премиер подчерта, че България е силен поддръжник на Северна Македония по пътя й към членство в ЕС и НАТО и изрази надежда, че тази подкрепа ще продължи и по време на предстоящата среща на върха на ЕС на 15 октомври, когато страната трябва да получи дата за започване на преговори за членство.

На края от неговото изявление Зоран Заев каза, че посланията на българския премиер и президент са сериозно приети в Северна Македония и че ще се проведат срещи с членовете на комисията, с цел двете страни да бъдат удовлетворени от постигнатите решения.

З.М.

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!