BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Нови мерки за борба с коронавируса в Северна Македония

  • Written by:

Всеки ден се увеличават случаите на заболели с коронавирус, т.е. COVID-19 в Северна Македония. Затова почти всеки ден правителството приема нови мерки за намаляване и предотвратяване на заразата. Както е известно, през миналата седмица за първи път в историята на страната беше въведено извънредно положение.

През последните няколко дни правителството предприе нови, още по-строги мерки, за да ограничи движението на хората. Така от неделя вечерта в Северна Македония е въведен полицейски час, с който е забранено движението на всички граждани в периода от 21 часа вечерта до 5 часа сутринта.

Допълнително е определено и специално време за движение на хора над 67 години, както и на млади хора до 18 години. Лицата на възраст над 67 години ще могат да излизат извън само в периода от 05 часа сутринта до 11 часа на пладне. От друга страна младите хора до 18 годишна възраст ще могат да излизат извън дома в периода од 12 часа на пладне до 21 часа вечерта. Тези мерки се предприемат, за да се избегне контакт между младото население (което е по-устойчиво на вируса, но може да го пренася) и възрастните хора, които са изложени на по-голям риск от сериозно заболяване от коронавирус.

От миналата сряда, Северна Македония напълно затвори своите гранични пунктове за чуждестранни граждани. Правителството на Северна Македония вчера прие ново постановление, с което македонските граждани, които пристигат на граничните пунктове за влизане в страната, ще бъдат транспортирани до мястата за провеждане на задължителната карантина всеки ден, но само в два термина – в 10 часа и в 20 часа.

Правителството взе решение и за отмяна на митническата ставка на 13 медицински продукти, сред които са етилов алкохол, тоалетни сапуни, продукти и препарати за миене на кожата, продукти за миене и почистване, пластмасови дрехи, хирургически маски, пластмасови маски с текстилен филтър, специални очила и др. От преди няколко дни правителството замрази цените на основни хранителни продукти и дезинфектанти, както и цените на медицинско оборудване и материали, на цената от 11 март 2020 г., когато Световната здравна организация (СЗО) обяви пандемия с коронавируса.

Към днешна дата в Северна Македония са регистрирани 148 случая на заразени лица с коронавирус. От тях една жена вече е излекувана, а двама души за съжаление починаха вследствие на заразата с вируса. Тези лица са – жена на 57 години от Куманово и мъж на 63 години от Дебър. От общия брой на заразените лица, 88 са от Скопие, 40 от Дебър, 8 от Куманово, 7 от Щип, по двама заразени има в Кавадарци и Охрид и едно лице е от Гостивар.

В изминалите 24 часа, в страната бяха регистрирани 12 нови случая – 7 в Скопие и 5 в Куманово. Вчера бяха открити нови 12 дванадесет пунктове в няколко града в Северна Македония, където гражданите ще могат да се тестват дали са заразени с коронавирус, с което общият брой на местата за тестване в страната е 14.

Ако гражданите имат симптоми на заболяването COVID-19, те ще трябва да се свържат с личния си лекар. След това, в зависимост от препоръките на лекаря, те ще бъдат насочени към най-близкото място, за да направят теста.

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!