BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Новите случаи на COVID-19 в България са 53

  • Written by:

София, 1 май /БТА/
Новите случаи на COVID-19 в България са 53. Това каза пред журналисти началникът на Военномедицинска академия и ръководител на Националния оперативен щаб генерал-майор Венцислав Мутафчийски.
В болници от тях са 15. За денонощието 1302 са изследвани, а общия брой на изследваните са 46 510 души, което еАктивни са 12 области, а активните случаи са 1199.
Починалите са с един повече – и са 66. 6644 човека на един милион население.
Последният починал е мъж 73 години от дома в Гара Орешец с множество придружаващи заболявания.
При медицинския персонал има шест нови случая – в „Пирогов“ една медицинска сестра и двама санитари, във ВМА и в Сливен – по един лекар, а в Ямбол – един санитар.
Излекуваните са с 10 нови случая, като девет са лекувани в домашни условия. Общият брой на излекуваните са 276 души.
Настанените в болници са 317, като 40 души са в интезивни отделения.
Вчера следобед е направено във ВМА второ плазмено преливане на втори пациент – той е интубиран в по-тежко състояние отколкото първият, каза Мутафчийски. И двамата, които претърпяха тази операция, са в по-добро общо състояние към тази сутрин са, афибрилни са и нямат температура.
Министерството на здравеопазването е отпуснало помещение и всичко необходимо, за да започне този процес на разработване на кръвна плазма и в Националния център по трансфузионна хематология, като идеята е там да се натрупа макар и малък запас замръзена кръвна плазма от всички кръвни групи, така че да се задоволи търсенето на отделните болници, каза проф. Тодор Кантарджиев. По думите му тази дейност още другата седмица ще започне в София.
Обсъжда се дали да остане носенето на маски в открити пространства. Обединихме се около едно мнение, че в затворени пространства и градския транспорт би тябвало да се носят, каза проф. Мутафчийски и допълни, че в момента спорът все още е дали в открити пространства да се носят.
Засега от Щаба са решили да се разрешат профилактичните прегледи за децата до 18-годишна възраст, които имат имунизации. На един по-късен етап това ще се случи и с възрастните. Първоначално прегледите ще се възстановят за хора с хронични заболявания и едва по-късно ще бъдат разрешени и профилактичните прегледи.
Резервът от ПСР-тестове в държавата е към 70 000 теста, посочи проф. Тодор Кантарджиев.
Ритъмът на отпускане на мерките е постепено освобождаване, каза Венцислав Мутафчийски. Активно се обсъжда първо допускането на спорт на открито. Сред първите последващи мерки, които се обсъждат да бъдат разхлабени, ще са ходенето в планините, разширяване на контингена на хората, които могат да се движат в парковете, индивидуалните спортове на открито, дори и за групови спортове но при определени условия и отстояния.
В момента вървим към платото на този пик, има устойчивост в обявяваните нови случаи, въпреки че много активно търсим и много стратегически тестваме, каза Мутафчийски. Според нето към 10 – 13 май вероятно ще е този момент.

Източник: София
                                                                                          Източник: bta.bg

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!