BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Новите потвърдени случаи на COVID-19 са 41

  • Written by:

София, 22 май /БТА/
Новите потвърдени случаи на COVID-19 са 41. Това каза на брифинг в Министерския съвет директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.
От тях в болница са 11, останалите са на домашно лечение. Направени са 1450 изследвания като по думите на Кантарджиев постоянното увеличаване на броя на изследванията не води до увеличаване на броя на новооткритите случаи. „Седмици наред слушаме, че не се правят изследвания, затова сме нямали случаи, напротив – лабораторният капацитетът в момента се увеличи от два до три пъти за доказване на новите случаи“, допълни Кантарджиев.
Общият брой на регистрираните случаи на новия коронавирус в България става 2372, увеличението е с 1,8 на сто. Активните случаи, които са под пряко медицинско наблюдение, са 1478.
Новите случаи са констатирани в областите София (8 случая), Пазарджик (17 случая), Ямбол (11 случая), Плевен (2 случая), Благоевград (1 случай), Кюстендил (1 случай), Смолян (1 случай). Има още един нов случай на медицински персонал – медицинска сестра от Кнежа. Така общият брой на потвърдените случаи на COVID-19 при медицински служители е 249 души.
„Голям е рискът за медицинския персонал, затова е необходимо стриктно спазване на мерките и ползване на индивидуалните предпазни средства“, каза експертът. Той допълни, че на сайта на Националния център по заразни и паразитни болести има презентация как се слага, ползва и съблича костюм, като хората трябва да знаят, че най-големият риск за медицинския персонал е при събличането на индивидуалните предпазни средства.
По думите на Кантарджиев, новите 17 случаи в Пазарджик будят повишено внимание, като става дума за клъстера, който е в завода за производство на авточасти. По сведения на щаба мерките там са взети много преди откриването на новите случаи, като една част от работниците са в отпуск и работилите до момента ще бъдат пуснати, а тези, които са били в отпуск ще ги заменят, като така едновременно не се прекъсва работния процес и се запазва максимално здравето на хората.
От щаба обръщат особено внимание на здравните заведения и на медицинския персонал, който се грижи за възрастни, болните от белодробни болести, както и на стратегически производства – големите предприятия. „Хванат ли се първите случаи, става това, което се случи със завода в Мизия – в област Плевен почти няма нови случаи“, каза Кантарджиев и допълни, че най-важното по време на епидемия е да се взимат мерки рано, след това и да са строги, ефектът е нисък.
Най-много заразени до момента има в София – 995 души.
От всички 2372 констатирани с COVID-19 – 1159 са мъже и 1213 са жени.
258 са лицата с потвърден COVID-19 в България, които са настанени под лекарско наблюдение в болнични условия, като 29 от тях са в интензивни структури.
Най-възрастният пациент е на 95 години, а най-малкият – бебе на 2 месеца.
42-ма са излекуваните, отново има по-голям брой на излекувани от потвърдени нови случаи, общият брой на излекуваните е 769.
Петима са починали – мъж на 78 години в Пирогов с диабет, двама в Пазарджик, жена с онкологично заболяване в Стара Загора на 51 години и мъж на 88 години в Ямбол с инсулт.
Кантарджиев коментира последните тези в обществото, че смъртността в България е малка не защото навреме са взети мерките и защото са малко болните, а защото нямаме много възрастни хора над 75 години. По думите му това е погрешна теза, защото до голяма степен тежестта на тази инфекция зависи от две причини – първата от броя на вирусите, с които си се заразил, като ползваш ли предпазни средства, дистанция, и да се заразиш, боледуваш по-леко, защото малко вируси засягат твоя организъм. Второто важно нещо е броят на рецепторите в твоите органи, за които ще се залови този вирус, като се оказва, че при децата и при много възрастните – тези над 90 години, рецепторите в дихателната система са много по-малко.
При възрастните между 45 и 75 години има много такива рецептори в дихателната система, а при най-възрастните над 75 годишна възраст намаляват, затова 100 годишни хора преживяват по-леко това заболяване, коментира експертът.

Източник: София
                                                                                     Източник: bta.bg

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!