BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Николова: Интересът към дестинациите за здравен туризъм е голям

  • Written by:

„Интересът на чужденците към дестинациите за здравен туризъм е голям и Кюстендил трябва да се възползва от тази възможност“. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова по време на срещата ѝ с представители на туристическия бранш в Кюстендил, съобщиха от пресцентъра на Министерство на туризма.

Марияна Николова: Вътрешният туристически пазар беше подценяван, но има голям потенциал

В дискусията участваха кметът на града Петър Паунов, зам.-областният управител Матей Попниколов и зам.-министърът на туризма г-жа Ирена Георгиева. Вицепремиерът уточни, че регионът има огромния потенциал да заеме важно място на картата на българския туризъм.

„Тук история, култура и използването на минералните ресурси вървят ръка за ръка от древността. В тази тежка кризисна ситуация медицинския, балнео- и СПА туризмът могат да бъдат силен стимул за отрасъла и връщането му към предишните нива“, уточни министър Николова.

Николова: Богатото културно наследство е основен мотив туристите да изберат България

Министърът поясни, че един от рекламните клипове на Министерството на туризма, снимани съвместно с Асоциацията на екскурзоводите, е посветен на уникалната за България и Европа картинна галерия на Владимир Димитров-Майстора. През идващата седмица той ще бъде пуснат в социалните мрежи и големите телевизии.

Градът има много възможности за семеен и уикенд туризъм. Важно е да се предлагат привлекателни пакети, особено през есенния сезон, уточни министър Николова. Тя цитира и данни от Единната система за туристическа информация (ЕСТИ), според които от началото на годината до 11 септември пренощувалите туристи в общината са 10 278.

Николова: Да запазим българските туристи по родното Черноморие

От тях 9 100 са били български граждани, а останалите предимно от Северна Македония, Италия, Гърция, Германия и Сърбия. В цялата област пък пренощувалите лица са 33 хил., от които отново по-голямата част са българи – 30 хил.

Министърът разясни пред бранша предприетите мерки от Министерството на туризма и правителството за насърчаване на бизнеса след кризата от COVID-19. Кметът на града г-н Петър Паунов благодари на вицепремиера за срещата.

Марияна Николова: От септември започваме да работим за лято 2021 г.

По думите му, туристическият сектор трябва да създава добра база и да става все по-привлекателен за младите хора, които да имат желание да се развиват в него. „Туризмът е част от един по-добър живот и ние трябва да бъдем част от него“, поясни г-н Паунов. 

В рамките на дискусията бизнесът представи пред вицепремиера различни идеи и възможности за развитие на Кюстендил, както и проблемите, пред които е изправен. Те наблегнаха на ползите от минералната вода и необходимостта за увеличаване на местата за настаняване.

Бе обсъдена и темата за професионалното образование в сферата на туризма и създаване на различни атракциони, които да привличат посетители в района.

Източник: dariknews.bg

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!