BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Не е ясно кога отново ще заседава Съвместната българо-македонска комисия

  • Written by:
След осеммесечна пауза Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси на България и Северна Македония може да поднови съвместните си заседания през септември, ако противоепидемичните мерки в двете страни позволяват.
Засега няма конкретно споразумение за следващото заседание, но шефът на македонския екип в Комисията, историкът Драги Георгиев, съобщи, че има онлайн комуникация с българския си колега – ръководителя на българския екип Ангел Димитров, и че „има преговори за среща през септември, ако ситуацията позволява „.„В контакт сме. По принцип сме за септември, но с някои резерви, в зависимост от здравословните условия при нас и при тях. Има настроение за това от българска страна“, заяви Георгиев в изявление за MKD.mk.
Следващата среща според графика трябва да се проведе в Скопие, но ако условията не позволяват, Георгиев не изключи и провеждането на заседание чрез видеоконферентна връзка. Той подчерта, че преговорите в Комисията не са прекъснати, но е имало забавяне на работата й заради изборите в Скопие.От друга страна, обаче, българският екип в Комисията съобщава, че не е получил нищо официално от македонските си колеги. „Колеги от Скопие казват„може да има среща през септември, ако условията с коронавируса позволяват. Не сме получили нищо официално. „Доколкото знам, последното писмо от проф. Георгиев беше в този смисъл, така че по принцип все още няма споразумение за среща през септември“, заяви членът на българския отбор Наум Кайчев за MKD.mk.Според Кайчев „колегите от Република Северна Македония трябва първо да постигнат съгласие, след което да изпратят до българските си колеги официално писмо, а не да водят комуникация чрез медиите, и след това да определят подробности на срещата в Скопие“.

Следващото заседание, което евентуално ще се проведе през септември, ще продължи с дискусията, на която членовете на Съвместната комисия се срещнаха през ноември миналата година. Това означава, че дискусията за учебниците и Гоце Делчев ще продължи. Това са темите, казва проф. Георгиев. И екипите няма да пристъпят към отварянето на нови теми, докато старите не бъдат затворени окончателно.Последното заседание на Комисията се проведе на 28 и 29 ноември 2019 г. в София и тогава, както казва Георгиев, екипите на двете държави решиха да не се срещат няколко месеца по време на предизборния период в Скопие, след като в страната бяха обявени предсрочни парламентарни избори, насрочени за април 2020 г.

Освен учебниците за седми и осми клас, темата на последните три срещи беше съвместното честване на Гоце Делчев. Именно тази тема предизвика множество разногласия в комисията, в която двете страни имат свои непримирими позиции. По-късно в свое изявление Георгиев съобщи, че „що се отнася до намирането на решение е умерено оптимистичен“, подчертавайки, „че не иска да свързва работата на комисията с политиката на двете страни“.По отношение на периода след 1941 г. и дали Македония е съществувала, той каза, че е написано много за тези периоди в историографиите на двете страни и този въпрос не стои на дневен ред.Малко след последното заседание на Комисията ръководителят на българския екип Димитров заяви, че работата й е едностранно прекъсната от македонската страна с обяснението, че предсрочните избори трябва да се проведат след четири месеца. „Те на практика отказват да се срещат и да говорят“, каза Димитров тогава.

Източник: actualno.com

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!