BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

„Нешков връх“ край Цариброд е вече осветен благодарение на българската помощ за развитие

  • Written by:

„Паметникът-костница „Нешков връх“ е уникален подвиг на нашите предци – българи и сърби. Такива паметници има малко в света.“ С тези думи българският посланик Радко Влайков се обърна към присъстващите на тържествената церемония по повод приключването на дейностите по обновяването на мемориалния комплекс „Нешков връх“ край Цариброд.

Посланик Влайков изтъкна факта, че в навечерието на празника на община Цариброд – 21 септември, мемориалният комплекс „Нешков връх“ ще бъде осветен и ще се вижда от Цариброд и околностите, от транзитния трафик по „Коридор 10“ и от България, в което има много символика.

„Ние дължим тази светлина на предците си. С подвига си да съберат на едно място костите на загиналите от войната през 1885 година и да признаят, че това е била една братоубийствена война, те ни казаха ясно: Никога вече българи и сърби по този път. Те осветиха пътя ни занапред, за да превърнем днес този паметник в място на помирение между българи и сърби“, добави още българският посланик.

Радко Влайков припомни, че проектът е най-голямата българска помощ, реализирана в Сърбия по линия на официалната помощ за развитие. „Повече от естествено беше най-големият проект да бъде на едно от най-значимите и най-символични места“, каза посланикът и изрази благодарност към община Цариброд и към всички царибродчани, които са участвали с много настойчивост и последователност в реализирането на всеки един етап от проекта, въпреки трудностите от бюрократичен характер. „Тази светлина ще говори много на всички, които я гледат, тя ще чертае и пътя напред. В близките години, когато Сърбия стане член на ЕС, тази граница няма да има днешното си значение. Тази граница между българи и сърби ще падне. Ние ще заживеем отново заедно. И винаги светлината на „Нешков връх“ и заветите на нашите предци ще напомнят на нас и на идните поколения, че трябва да живеем заедно и да гледаме напред“, завърши посланик Влайков.

Кметът на Цариброд Владица Димитров заяви в обръщението си, че това е важен исторически момент за община Цариброд. Дълги години се е говорило за необходимостта от обновяване на комплекса, но едва сега се реализира нещо конкретно. Той изрази гордост от факта, че първата стъпка в тази посока е направена заедно с България. Кметът Владица Димитров благодари на българската държава, която осигури финансирането за електрификация на мемориалния комплекс и добави, че ще трябва още много време и ресурси, за да бъде този комплекс изцяло завършен.

Церемонията започна с поднасянето на цветя и отдаването на почит на загиналите български и сръбски войни във войната от 1885 г. След изпълнението на химните на България и Сърбия посланик Радко Влайков и кметът на Цариброд Владица Димитров откриха заедно табела на площадката в комплекса „Нешков връх“. Тя информира, че проектът за изграждането на електрифицирана инфраструктура на мемориалния комплекс е финансиран по линия на официалната помощ за развитие на българската държава.

Паметникът-костница „Нешков връх” е сред най-значимите културно-исторически паметници в историята на България и Сърбия. В него почиват костите на загиналите българи и сръбски воини във войната от 1885 г.

България отпусна 180 000 лева за реализирането на проекта. Дейностите включваха изграждане на подземно електрическо трасе от Цариброд до паметника-костница „Нешков връх” с обща дължина 3 100 метра, монтиране на 6 осветителни стълба в пространството до църквите „Св.Петка” и „Св.Троица”, 9 осветителни стълба на площадката около паметника-костница и четири прожектора, осигуряващи осветлението на паметника.

В церемонията участваха и генералният консул на България в Ниш Димитър Цанев, председателят на Общинския съвет в Цариброд Зоран Джуров и граждани на Цариброд.

Източник: mfa.bg

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!