BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

На 1 март – с българска мартеница и в Украйна

  • Written by:

Традицията да си подаряваме красиво изработени амулети за здраве в първия ден от март е жива сред българите, независимо в коя част на света се намират. С голямо желание и старание българчетата в Украйна изработват символа на пролетта – червено-белите мартенички. 

Всяка пролет децата от неделното българско училище „Светлина“ в гр. Запорожие, Украйна, с нетърпение се подготвят за този любим на малки и големи празник – Баба Марта.

През последните четири години с децата правихме традиционните мартенички – топки, пискюли или антропоморфни фигурки на Пижо и Пенда – разказва преподавателката по изобразително изкуство и ръкоделие Светлана Балуева. – Обърнах внимание на това, че децата като цяло не се интересуват много от ръкоделие, затова реших да ги заинтригувам. В най-голямата българска Фейсбук група за шевици ми предложиха много модели, аз ги разпечатах и ги показах на децата. А те си избраха кои да направят на мартенички. Уточнихме всички въпроси, поговорихме за символиката и особеностите на българската шевица.”

Великолепните избродирани от децата мартенички ще изпъстрят класната стая, а всяко дете ще разкаже какво символизира неговата мартеничка, какво представлява, как е изработена. Останалите ще оценяват и най-красивите произведения ще получат награди – комплект за бродиране, конци, бонбони и други сладки неща.

„Освен това помолих хора, които имат традиционни български ризи и избродирани кърпи, да ги донесат. Ще ги включим в изложбата, ще ги сравним с украинските. Ризите имат своя символика и една от жените, която ги е бродирала, ще разкаже за нея повече. Преди това с децата се занимавахме с българските носии, разказах им какви видове има. Самата аз шия кукли и дори направих фигурки с женски и мъжки костюми и ги показах на децата. Беше им много интересно не само да ги видят, но и да ги пипнат” – казва Светлана Балуева.

Българското неделно училище „Светлина” в гр. Запорожие съществува от 2015 г. под патронажа на Запорожкото областно дружество за българска култура и е сертифицирано в Министерството на образованието на България. Негов основател и директор е Иван Петрович Ангелов. В момента там се обучават 132 деца на възраст от 3 години до кандидат-студенти. Република България предоставя възможност за получаване на безплатно висше образование в български университети, а за периода 2015-2019 г. студенти тук са станали 49 младежи.

Във всички дейности в училището активно се включват и родителите, защото за по-добро усвояване на програмата децата се обучават заедно с тях. По този начин учениците се чувстват по-уверено в клас, а вкъщи им е по-лесно да изучават дисциплините. Но не само:

В Запорожие има българска общност, но децата рядко ходят на срещите там. Такова общуване, при което децата и възрастните да са заедно, има при нас – тук изучаваме езика, тук общуваме, тук цари един дух на интерес към всичко ново. Ние не само отбелязваме българските празници, но и разказваме за тях, учим се да ги разбираме, защото украинската култура влияе върху нас доста силно ­– отбелязва Светлана Балуева. – Но корените на предците карат децата да чувстват връзката с далечната им прародина, да не се откъсват от нея. Да, ние сме граждани на Украйна, но въпреки това в нас има капчица друга, българска кръв, и ние не трябва да забравяме за нея.”

Източник: bnr.bg

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!