BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Министърът на външните работи на България е на посещение в Северна Македония

  • Written by:

Днес и утре на посещение в Скопие е министърът на външните работи на България, Екатерина Захариева. Целта на посещение е нейното участие на срещата на министрите на външните работи на страните членки на Берлинския процес. Тази среща, която ще се проведе утре в Скопие, е част от съвместното председателство на Северна Македония и България с Берлинския процес през 2020 година.

Берлинският процес е междуправителствена инициатива, насочена към засилване на регионалното сътрудничество в Западните Балкани и подпомагане на интеграцията на тези страни в Европейския съюз. Инициативата започна на 28 август 2014 г., на конференцията на държавите от Западните Балкани в Берлин, а идеята за неговото създаване дойде от германския канцлер, Ангела Меркел. Берлинският процес включва шестте страни от Западните Балкани – Северна Македония, Албания, Сърбия, Босна и Херцеговина, Черна гора и Косово, както и страните-членки на ЕС – България, Австрия, Хърватия, Франция, Гърция, Германия, Италия, Полша, Словения и Великобритания.

Българският външен министър, Екатерина Захариева днес в Скопие заяви, че като съпредседател на Берлинския процес, България е решена да продължи да работи за увеличаване на положителните примери на добросъседски отношения между държавите в региона. Според министър Захариева, това е начинът да се гарантира регионална стабилност и да се разрешат всички открити въпроси между държавите.

Тя отбеляза, че утрешната среща на министрите на външните работи в Скопие е първата от поредица важни събития, планирани в рамките на съвместното председателство на двете страни с Берлинския процес. Екатерина Захариева напомни, че кулминацията на съвместните усилия в рамките на тази регионална инициатива за подкрепа на европейската перспектива на Западните Балкани, ще бъде срещата в София, която ще се проведе през тази есен.

По време на посещението си в Скопие, министър Захариева днес предостави и компютърно и медицинско оборудване за здравни институции в Северна Македония, които донации е финансирана по линия на българската официална помощ за развитие.

На среща с македонския министър здравеопазването Венко Филипче, българската външна министерка предостави 14 компютърни конфигурации, на стойност 55.000 лева, с които ще бъдат оборудвани пунктовете за ваксинация на територията на цялата страна. Екатерина Захариева изрази надежда, че предоставените компютърни конфигурации ще спомогнат да се изгради електронен регистър на ваксинираните в страната, тъй като към момента пунктовете за имунизация на територията на Северна Македония не разполагале с компютри, за да дигитализират данните за извършените имунизации.

По втория проект, финансиран от българската официална помощ за развитие, Северна Македония получи медицинска апаратура – хлоридометър, за ранна диагностика на тежкото белодробно заболяване цистична фиброза, на стойност от 44.700 лева. Дарението, което е само вторият такъв апарат в Северна Македония, бе предоставено на детската белодробна болница „Козле“ в Скопие в присъствието и на македонския министър на външните работи, Никола Димитров.

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!