BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Международна научна конференция обедини учени българисти от Украйна, България и Молдова

  • Written by:

Конференция на тема „Българите в Северното Причерноморие“ се проведе в град Мелитопол, в рамките на деветия събор на българите в Украйна. Присъстваха учени от България, Украйна и Молдова.

На пленарното заседание академик Михаил Станчев от Харковския национален университет „В. Н. Каразин“ разказа за бесарабските българи, които са се изявили като дипломати. Проф. Владимир Милчев от Запорожкия национален университет говори за „Песните на Бердянските българи“ на А. Върбански като извор за локализиране на българите туканци, съобщи пресслужбата на Научното дружество на българистите в Молдова, предава http://www.bta.bg/bg/c/MI/id/2278225

Дружеството беше представено от и. д. директор Иван Думиника, който изнесе научен доклад за духовните връзки на българските колонисти с бесарабските манастири през 19-и век.

Конференцията бе организирана от Одеското научно дружество на българистите, Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, Мелитополския държавен педагогически университет „Богдан Хмелницки“, Общинския съвет на Мелитопол, Асоциацията на българите в Украйна и Запорожкото областно дружество за българска култура.

Прикажи превод

Ирина Богоева

Още за четене…

Вместо да спорим чий е Гоце Делчев, не е ли  по-добре да изградим обща магистрала, …

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!