BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

„Марковите кули“ над град Прилеп могат да бъдат включени в постоянния списък на културно наследство на ЮНЕСКО

  • Written by:

През миналата седмица Прилеп бе домакин на двудневна международна научна конференция на тема “ Късносредновековни градове в централните части на Балканския полуостров – генезис, развитие и структура“. Събитието беше организирано съвместно от Института за старославянска култура от Прилеп и община Прилеп, а на него участваха 27 учени от Северна Македония, България, Гърция, Сърбия и Хърватия.

Директорът на Института за старославянска култура, Бранислав Ристески заяви пред медиите, че темата на научната конференция е свързана с късносредновековния град Прилеп, като централен елемент на пространствената единица „Маркови кули“. Той добави, че културния контекст на конференцията има за цел да изясни какво се е случило на пространството на средновековния град Прилеп, като крайната цел е финализирането на процедурата за номиниране на това пространство в постоянния списък на Организацията на обединените нации за образование, наука и култура – ЮНЕСКО, което може да стане за две години.

Марковите кули са средновековен град-крепост, издигащ се над град Прилеп и са разположени на високите хълмове над града. Крепостта е средище на владението на Крали Марко и е издигната най-вероятно през X век, по време на Първата българска държава, като укрепен пункт преди падането на българските земи под византийска власт.

Археологическия комплекс Маркови кули е укрепен град с акрополи, в който са открити повече сгради от жилищен и стопански характер, a в западното и югозападното му подножие се развива неукрепеното средновековно селище Варош.

Кметът на община Прилеп, Илия Йовановски заяви, че с цел кандидатурата на Марковите кули за постоянния списък на ЮНЕСКО да бъде успешна, се предприемат действия на грамадите Маркови Кули и Златоврв-Трескавец, за изграждане на информационни пунктове, точки за наблюдение, осветление както и изграждане на път за достъп до крепоста.

Ако предложението бъде прието от ЮНЕСКО, местноста и археологическият обект -„Маркови кули“ ще бъде вторият регион в Северна Македония, след град Охрид, който ще бъде под закрилата на тази организация на ООН.

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!