BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Македонският премиер очаква България и Гърция да бъдат най-големи застъпници за Северна Македония да получи дата за започване на преговори с ЕС

  • Written by:

Вчера в Събранието на Северна Македония се проведе парламентарен контрол, на който на македонския премиер му беше зададен въпрос във връзка с възможността България да блокира започването на преговори за членство на Северна Македония в ЕС.

Премиерът Заев в неговия отговор каза, че интересът на Северна Македония е членство в ЕС и НАТО и ако някоя държава тръгне към блокада, планът на правителството е да я предотврати. Според него, правителството работи за това, не само да няма някакви пречки от съседите, но очаква България и Гърция да бъдат най-големи застъпници за Северна Македония да получи положително решение за започване на преговори с ЕС през октомври.

Зоран Заев заяви, че договорите на Северна Македония с България и Гърция гарантират идентитетските въпроси и дават сериозни перспективи за страната. Заев напомни, че българският премиер Бойко Борисов при неговото посещение в Скопие е говорил за македонски народ и добави, че самия той ясно е казал, че двете държави имат част обща история и според него това е нещо, което отразява приятелство.

Македонския премиер изтъкна, че за всяко споразумение е важно не само да се постигне, но и да може да се приложи на практика. Това което ще договорят политиците, трябва да могат и да оправдаят пред гражданите в техните страни, защото в противен случай този договор няма да има бъдеще.

Премиерът Заев в неговия отговор каза и това, че договорите на Северна Македония с България и Гърция, имат за цел всички страни да запазят своето достойнство и да покажат, че те могат да бъдат модерни европейски държави с модерни европейски народи, които проявяват взаимно уважение.

Той обяви, че ще проведе среща с македонските членове на съвместната македоно-българска комисия за образователни и исторически въпроси, за да се види дали е възможно да се намери бързо решение, с цел да се премахнат всички възможности България да блокира началото на преговорите за членство на Северна Македония в ЕС.

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!