BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Македонският министър на икономиката беше на работно посещение в България

  • Written by:

Вчера на посещение в София беше министърът на икономиката на Северна Македония, Крешник Бектеши. По време на неговото посещени той проведе срещи с българският министър на енергетиката, Теменужка Петкова, след това с министъра на туризма на България – Николина Ангелкова, както и с министърът на икономиката, Емил Караниколов.

По време на срещата с министър Петкова, двамата събеседници са разговарали за разширяване на енергийното сътрудничество между България и Северна Македония. Минисътр Бектеши на срещата е заявил, че търговският обмен между двете страни е в постоянен растеж и че има големи възможности за за неговото по-нататъшно увеличение.

Крешник Бектеши потвърди факта, че Северна Македония иска да бъде партньор на България в изграждането на АЕЦ „Белене“ и добави, че това ще допринесе за задълбочаване на енергийното сътрудничеството между двете страни. Северна Македония заяви своя интерес за придобиването на миноритарен дял в проектната компания за изграждане на АЕЦ „Белене“ още през месец август тази година, а страната също така заяви интерес и за изкупуване на електрическа енергия от атомната централа, след като тя започне с работа.

По време на срещата, македонският министър е запознал неговата българска колежка Теменужка Петкова, и с инвестициите които прави Северна Македония за изграждане на газопроводната мрежа, като е изразил интерес за по-бързо изграждане на отсечката Петрич-Струмица, от газопровода за доставка на природен газ от България в Северна Македония.

След това министър Крешник Бектеши проведе работна среща с министърът на туризма на България, Николина Ангелкова. Двамата събеседници са обсъдили подписването на Меморандум за сътрудничество в областта на туризма между двете страни, както и възможностите за разработване на общи маршрути за далечни пазари. Подписването на Меморандума е част от заключенията, които бяха приети по време на първото заседание на съвместната междуправителствена комисия между Северна Македония и България, което се проведе в София през месец юни.

Министрите Бектеши и Ангелкова, са изразили готовност за провеждане на бизнес форум, на който да участват туроператори и туристически сдружения от двете страни, компании които работят на далечните туристически пазари, както и представители на местната власт от Северна Македония и България.

От българското министерство на туризма съобщиха, че за периода януари-август 2019 г. Северна Македония заема 7-ма позиция сред топ дестинациите, от които идват най-много гости в България, като през тези месеци повече от 376.000 македонски граждани са посетили България.

З.М.

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!