BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Лидерите на ЕС поискаха започване на преговори за членство със Северна Македония и Албания

  • Written by:

Председателите на най-важните институции на Европейския съюз вчера изпратиха писмо до 28-те лидери на страните-членки на ЕС, с което поискаха Северна Македония и Албания да получат дата за започване на преговори за членство, на заседанието на Съвета на ЕС на 17 октомври.

Писмото бе подписано от председателя на Европейския съвет – Доналд Туск, от председателя на Европейската комисия – Жан Клод Юнкер, от председателя на Европейския парламент – Дейвид Сасоли и както и от новоизбрания председател на Европейската комисия – Урсула фон дер Лайен, която ще встъпи в длъжност на 1 ноември 2019 г.

В писмото се казва, че през миналия юни лидерите на страните-членки на ЕС са се съгласили да вземат ясно решение за започване на преговори за присъединяване със Северна Македония и Албания не по-късно от октомври 2019 г. Според подписалите писмото, Европейският съюз стои пред стратегически избор, а решението на ЕС да започне преговори за присъединяване със Северна Македония и Албания, ще бъде тест за способността на Съюза да изпълнява своите обещания и да гледа към бъдещето.

Лидерите на европейските институции подчертават, че нашият свят е в процес на бързи промени и ако ЕС иска да отстоява своята международна роля и да защитава неговите интереси, предприемането на стъпка към интегриране на онези европейски страни, които са изразили интерес и са изпълнили изискванията за започване на процеса на присъединяване, ще спомогнат за постигането на това.

В писмото се посочва, че Северна Македония и Албания са направили всичко, което ЕС е поискал от тях да го направят. Постигането на това е изисквало значителни усилия от техните граждани, за които европейската перспектива е голям източник на мотивация и решителност.

Четиримата водещи политици на ЕС в писмото изтъкват, че двете страни ще имат още много работа по отношение на реформите по пътя им към пълноправно членство в Съюза, което няма да се случи  изведнъж. Те обаче добавят, че успоредно с това, сътрудничеството на ЕС ще трябва да се задълбочи, за да върви заедно с разширяването в общ интерес на гражданите на европейските страни и страните кандидатки.

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!