BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Кристалина Георгиева ще бъде първият управляващ директор на МВФ от страна с нововъзникваща пазарна икономика

  • Written by:

Очаква се днес българският икономист Кристалина Георгиева да бъде утвърдена на поста управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ). Така тя ще стане първият представител на страна с нововозникваща пазарна икономика начело на институцията, информира Ройтерс.

Изпълнителният съвет на МВФ изслуша снощи Георгиева, която е единствен кандидат за поста, а днес се очаква да гласува кандидатурата й.

Гласуването е до-голяма степен протоколно. Георгиева, която е подкрепяна от френския президент Еманюел Макрон, миналия месец получи одобрението на останалите страни от ЕС, както и мълчалива поддръжка от САЩ.

Източник от МВФ посочи пред Ройтерс, че Георгиева е подготвена за този пост.

„Тя убеди съвета, че е лидерът, от който институцията се нуждае и ще бъде силен защитник на мултилатералната система, посочи източникът“, пожелал анонимност.

Скот Морис, старши научен сътрудник в Центъра да глобално развитие, каза, че Георгиева бързо е оказала влияние, след като става втора по ранг в Световната банка в началото на 2017 година. Тя постига консенсус за повишаването на капитала на банката с 13 милиарда долара и пакета реформи, одобрени миналата година. Реформите предвиждат да бъдат намалени заемите за Китай и други по-богати развиващи се страни, като повече ресурси да се заделят за по-нуждаещите се страни.

„Тя успя да сплоти разнородна група акционери. Това е силата й,“ каза Морис, който е работил в американското финансово министерство.

Източник: БТА

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!