BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Коронавирусът вероятно се е появил в Северна Македония още през месец декември миналата година

  • Written by:

Едно откритие, което беше направено вчера в Северна Македония, може напълно да промени представата за заразата с коронавируса в Европа. Именно вчера македонските власти и медии съобщиха, че в тялото на 79-годишна жена от Велес, която починала в дома си през месец януари, е установено наличие на коронавирус.

Целият случай започна миналата седмица, когато съседите на починалата жена, съобщили в полицията, че от нейният апартамент се разпространява неприятна миризма. В понеделникът – на 6 април, екип на полицията заедно с пожарникари влезли в апартамента и намерили две мъртви тела: на 79-годишната жена и на нейния 53-годишен син. Теста за коронавирус на починалия мъж, за разлика от този на майка му, се е оказал отрицателен.

Все още се чакат токсикологичните резултати от аутопсията на двете починали лица, за да се установи точната причина за смъртта им.

Македонските медии вчера предадоха изявления на съседите на семейството, които живеят в същата сграда. Те казват, че не са виждали майката и сина още от края на месец декември миналата година. Двамата починали са имали малко контакти с други хора и тъй като и двамата са били хронично болни, те много рядко изобщо излизали от дома си. Заради това, засега е пълна мистерия как е възможно жената да се е заразила с коронавирус.

Министърът на здравеопазването на Северна Македония, Венко Филипче вчера потвърди, че в тялото на жената е намерен коронавирус. Той подчерта, че не се изключва възможността коронавирусът да е присъствал в Северна Македония и преди, особено като се имат предвид все повечето публикации, в които се доказва, че има асимптоматични носители на вируса.

Министърът Венко Филипче заяви, че през тази зима в Северна Македония са били регистрирани 37.000 души заболели лица от грип. Този брой е почти двойно по-голям от броя на пациентите през последните няколко години, когато в Северна Македония са регистрирани по около 20.000 души, заразени със сезонен грип. Всичко това сочи към възможността, че някои от тези хора, без да знаят, са били болни от новия коронавирус.

С този случай открит във Велес, сега Северна Македония става държавата, където най-рано е установено наличие на коронавирус в цяла Европа. Досега се смяташе, че първите случаи на заразени лица с коронавирус в Европа бяха във Франция, която на 24 януари официално уведоми Регионалния офис на СЗО за Европа за 3 потвърдени случая на COVID-19. Но всички тези 3 лица преди това са пътували в град Ухан в Китай, от където започна заразата.

Вчера беше обявено, че  лидерите на двете най-големи политически партии в Северна Македония – Зоран Заев от СДСМ и Християн Мицковски от ВМРО-ДПМНЕ, са били гости в емисия с журналист, който е позитивен на коронавирус. Двамата лидери веднага бяха тествани, но техните тестове се оказаха негативни. Въпреки това и Зоран Заев и Християн Мицковски, ще останат още 7 дни в самоизолация.

До вчера в Северна Македония официално са диагностицирани 711 случаи на лица  заболени с COVID-19. От тях излекувани са 41 лице, а за съжаление 32 пациенти са починали от болестта. Досега в страната общо са направени 7.607 тестове на Covid-19, което означава 3.392 тестове на 1 милион жители.

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!