BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

КОРОНАВИРУСЪТСЗО опроверга Ананиев: няма доказани ползи от носенето на маски за здравите хора

  • Written by:

„Друг проблем е, че съществува огромен глобален недостиг“, допълва Майк Райън за маските за лице и други медицински консумативи.

„В момента хората, които са най-застрашени от този вирус, са медицинските работници, които са изложени на опасността от коронавируса всяка секунда ежедневно. Мисълта, че няма маски за тях, е ужасяваща“, заявява Райън.

Д-р Мария Ван Керхове, епидемиолог по инфекциозни заболявания към СЗО, също заяви на брифинг в понеделник, че е важно „да дадем приоритет на използването на защитните маски за онези, които се нуждаят най-много от тях“ – медицинските служители на първа линия в борбата с коронавируса.

„В общността ние не препоръчваме използването на маски за лице, освен ако самите вие не сте болни – като мярка за предотвратяване на разпространението на заболяването от вас към останалите, ако сте болни“, допълва Ван Керхове.

„Препоръчваме носенето на маски за хора, които са вкъщи и които са болни, както и за онези, които се грижат за хора, които са вкъщи и които са болни“, заявява Керхове.

Служители на Световната здравна организация предупредиха по време на медиен брифинг миналата седмица, че в световен план съществува „значителен недостиг“ на медицински консумативи, включително лични предпазни средства (ЛПС) за лекарите.

„Трябва да сме ясни. Светът е изправен пред значителен недостиг на ЛПС за нашите работници на първа линия – включително маски и ръкавици, предпазни престилки и козирки за лицето, а защитата на здравните работници трябва да бъде основен приоритет за използването на тези ЛПС“, казва Ван Керхове.

Източник: bg-voice.com

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!