BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Керванът спътници Starlink е заснет от МКС. Как можем да наблюдаваме тези спътници? (видео)

  • Written by:

В тези дни вечер при ясно небе много хора имаха възможност, включително и в България, да видят „керваните“ от спътници Starlink.

Проектът Starlink за широколентов интернет в световен мащаб на Илън Мъск изпрати 60 нови сателита в ниска орбита без проблем в сряда, довеждайки общия размер на съзвездието си до 420.

Появата на спътниковата мрежа Starlink на SpaceX, която ще се състои от много хиляди спътници, може сериозно да попречи на астрономическите наблюдения.

По-малко от половин час след изстрелването се отделиха горната степен на Falcon 9 и близо до шестдесет спътника.

Сега можете да видите сателитите не отдолу, а отгоре, от МКС.

Тази снимка е направена на 13 април от международната космическа станция и изглежда, че това е редица от спътниците Starlink, по-точно „Starlink 4“.

Сателитният експерт Марко Лангброк (Marco Langbroek) от Лайден успя да идентифицира спътниците и резултатът може да се види по-горе.

Снимката е направена някъде в южната половина на Индийския океан, точно над Южния полюс, така че зелената светлина на хоризонта е полярно сияние.

Как можем да наблюдаваме спътниците Starlink в небето?

Следи от спътниците Starlink в звездното небе. Снимка: Egon Filter

Когато времето е безоблачно, можете да наблюдавате сателит в звездното небе. Сателитите често се виждат като ярка светла точка, движеща се пред звездите.

За да увеличите шансовете да видите този „керван“ от спътници, използвайте някой сателитен тракер. Няколко уебсайта вече предлагат инструменти, които да помогнат на всеки наблюдател кога и в коя посока да гледа, за да види или избегне тези спътници.

Най-известният от тези уебсайтове безспорно е Heavens-Above, където можете да се консултирате и да разберете местоположението в небето на спътниците Starlink, заедно с много други обекти. Можете да въведете вашето собствено местоположение, като се регистрирате на Heavens-Above, за да получите още по-подробна информация. В таблицата можете да видите кои сателити ще направят прехода и каква яркост ще достигнат заедно с посоката, в която ще бъдат видяни, максималната височина, която ще достигнат и къде ще изчезнат под хоризонта. Накратко, всичко, което трябва да знаете за сега широко обсъжданите спътници Starlink.

ИзточникCosmoQuest,

Източник: nauka.offnews.bg

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!