BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Канада: Почина радиомагнатът с босилеградски корени Васил Еванов

  • Written by:

Канадски радиомагнат с български корени почина и потопи в скръб цяла Канада. Васил Еванов, президент на медийна империя и един от най-влиятелните хора в музикалната и телевизионна индустрия отвъд Океана, е починал на 28 февруари.

Канада е едно от средищата на българите, поели към далечната чузбина – кой преди няколко години, кой преди няколко десетилетия.  Много от тях продължават да се чувстват българи, макър да са родени като канадски граждани, интересуват се от родината на своите родители и дядовци, продължават да си пишат с братовчеди и роднини. Такъв беше и Васил / Бил Иванов / Еванов.

Васил Иванов е роден в Торонто през 1942 година, по бащина линия е от Босилеград.  Дядото Васил Иванов, тръгва да търси късмета си по света и стига в Канада като младеж през1912 г. След няколко месеца е призован обратно в родината, за да се сражава в Балканската война. Връща се и участва активно във войната за свободата на Македония, а след войната заминава обратно отвъд океана. През слеващите години работи много и печели достатъчно, за да повика при себе си жена си Арсена и сина Владимир – бащата на Бил Иванов, както го наричаха в Канада – Бил Еванов.

През целия си живот Бил Иванов се е гордеел с българския произход. Родния трибагреник винаги се е вял на брега на езерото Онтарио, където е вилата на семейството му, там често семейство Иванови са посрещали наши сънародници и винаги са се интересували какво става в България и Босилеград.  Голямата мечта му се збъдва, когато  преди двадесетина години успява да посети родния край на предците си. С цялото си семейство  посещава Босилеград за няколко дни, запознава се с братовчеди и роднини, като емоционалните моменти остават завинаги.

Бил, както наричат Васил в Канада, е издъхнал в съня си на 77 години на 28-ми февруари, но вече над една седмица пресата и медиите отделят специално място за материалите, посветени на постиженията му, пише dir.bg.

Родителите му не са били заможни, затова се бори дълго, докато успява да се вмъкне в радиосредите. След поредица затворени врати се появява човек, който го вкарва в играта: пионерът Джони Лобарди, който ръководи тогавашната мулти-култи станция Chin Radio. След само 18 месеца Еванов се доказва категорично и оглавява звеното за продажби.

През 1984 г. Еванов успява да нагази в дълбоките води със собствена радиокомпания, която държи първо три радиочестоти в Торонто. За 6 месеца Еванов успява да прибави към активите си общо 11 радиостанции в Канада.

Тридесет и шест години по-късно той остава едноличен собственик на 19 станции, а за него работят стотици хора. Прочува се като човек с невероятно чувство за хумор, с отдаденост в работата и пример за дисциплина и истинска страст към радиото.

Профилът на Еванов в уебсайта на неговата компания го разкрива като истински предприемач:     „В епоха, в която независимата собственост на радиото драстично е намаляла поради

консолидирането на големи корпоративни мулти-верижни радио- и телевизионни оператори, той все още се отклонява от тенденцията. Едно е да управлявате радиостанции, друго е да постигнете изключително голям успех, особено на големите пазари, където конкуренцията е убийствена“, пише в страницата му.

Сградата на едно от радиата на Evanov Radio Group

В момента медийната империя „Еванов Комюникейшънс“ управлява 19 радиостанции в страната. Сред многобройните постижения на Бил, които му отреждат място до най-влиятелните и славни медийни магнати в канадската музикална и телевизионна индустрия, е създаването на няколко първи по рода си радиоформата. Това са The Evanov CHR/dance формат, The Jewel“s light AC (излъчван в 8 радиостанции в цялата страна), първата в света радиостанция на ЛГБТ и Toronto’s Proud FM, която стартира през 2007 г.  В момента активите на компанията включват също радиостанции, които излъчват на над 40 езика. Сред тях са християнска, френска, кънтри станции и много др.

Еванов ще бъде наследен от сина си Пол, който е изпълнителен директор на компанията, и дъщеря му Кристина, директор на специалните проекти на компанията.  Двамата ще продължат да развиват империята.

Дългогодишният приятел и колега на Бил – Тони Монако, написа няколко думи за Еванов:

„Той беше пионер, моден дизайнер и най-неуморно работещият човек в шоубизнеса! Това не беше работа oт 9 до 5 за Бил. Това беше неговото хранене и сън, радиото бе животът му! Той често беше първият човек, който идваше на работа, и последният, който си тръгваше. Работеше и през почивните дни.“

В изявление канадският лейбъл Roar Records похвали подкрепата на Еванов за канадските закони за съдържание на станциите (CanCon), които изискват да бъде отделен определен процент от плейлистите на канадски изпълнители.

„Бил постави нови артисти най-отпред на сцената! Толкова сме благодарни за неговата непоколебима подкрепа“, пише в изявлението.

Изпълнителният директор Скот Търнър също отдаде почит на Еванов в понеделник.

„Бил, подобно на много от нас, имаше бунтарски дух, който му даде тласък да създаде нещо, което никога досега не е правено. Завинаги благодарен съм ти, Бил. Смело и кураж!“.

Опелото се е провело в Македоно-българската източноправославна църква „Св.св. Кирил и Методий“ в Торонто, а останките на канадския българин бяха погребани  на 9-ти март в Mount Pleasant Cemetery & Crowation & Funeral Centers.

ГЛАСПРЕСС

Източник:bg-voice.com

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!