BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Изявление на върховния представител на ЕС по случай Световния ден на свободата на печата 3 май 2020 г.

  • Written by:

Изявление на върховния представител на ЕС
по случай Световния ден на свободата на печата
3 май 2020 г.

На Световния ден на свободата на печата отдаваме почит на съществената роля на журналистиката за защита на свободата на изразяване онлайн и офлайн в демократичните общества, и за насърчаване на прозрачността и отчетността.

Свързаната с Ковид-19 криза ярко открои важността на работата на медиите. В несигурни времена повече от всякога достъпът до надеждна и проверена информация, върху която не са оказани неправомерна намеса и влияние, е от решаващо значение и допринася за постигането на по-устойчиво общество. Буди безпокойство това, че пандемията от Ковид-19 се използва в някои държави като претекст за налагане на неоправдани ограничения на свободата на медиите.

Въпреки допълнителните опасности и предизвикателства, породени от пандемията от Ковид-19, журналисти и медийни сътрудници от цял свят продължават своята съществена работа, понякога в нелеки условия. Те дават думата на най-уязвимите, за да бъде чут техният глас. Те осигуряват свидетелства от по-недостъпни места, включително от зони на конфликт. Те предоставят важна информация за често опустошителното въздействие на пандемията в различни части на света, както и за насърчителни прояви на съпричастие и смелост.

Журналистите имат основно място в улесняването на дебата как обществата да се подготвят по-добре за предизвикателства като днешните и в крайна сметка да станат по-сигурни, по-проспериращи и по-устойчиви. Журналистите трябва да могат да работят свободно. Днес може би повече отвсякога свободата на медиите е в основата на демократичните общества, които могат да процъфтяват, само ако гражданите имат достъп до надеждна информация и могат да направят информиран избор. Журналистиката помага за разкриването и противодействието на дезинформацията.

В твърде много държави журналистите се сблъскват със законодателни изисквания, понякога оправдавани с извънредната обстановка, предизвикана от Ковид-19, които ограничават свободата на изразяване и свободата на медиите. Спирането на интернет и затварянето на сайтове се срещат все по-често. Репортерите, особено жените, са подложени на клеветнически кампании, финансов натиск и удари от правителствени или партизанстващи медии, което често ги принуждава да се самоцензурират. Твърде много от тях са подложени на тормоз, произволно задържане и лишаване от свобода. Твърде много от тях загубиха живота си заради това, че си вършат работата.

Европейският съюз работи у дома и в чужбина, за да предотврати последиците от пандемията за здравето, правата на човека и социално-икономическото положение, включително върху медиите. Без да отстпъва от необходимостта за пълно зачитане на свободата на изразяване, отговорът на ЕС е насочен и към борбата с дезинформацията за Ковид-19. Това включва насърчаване на надеждни източници, опровергаване на невярното или подвеждащото съдържание, и премахване на незаконно съдържание. Тези действия могат да се увенчаят с успех само със съзнателната работа на ангажирани и смели журналисти, чиито всекидневни усилия правят обществата по-сигурни, по-справедливи и по-демократични.

Днес ЕС потвърждава отново твърдата си подкрепа за ключовата роля на независимите и надеждни медии навсякъде по света. Свободата на пресата е право не само на работещите в медиите, но и на всеки от нас.

/ЛМ/

Източник: bta.bg

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!