BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Изложба от рисунки на учениците от София се откри в училището на молдовския град Тараклия

  • Written by:

Изложба от рисунки на ученици от София се откри в училището на молдовския град Тараклия. Картините бяха пратени от учениците от 3-то СУ „Марин Дринов“, град София по случай националния празник 3 март. Те отразяват сцени от различни моменти на Руско-турската освободителна война 1877-1878 г. и Априлското въстание от 1876 г., съобщава http://www.bta.bg/bg/c/MI/id/2160876
Желанието на децата от София е било творбите им да попаднат в училището от българската общност зад граница, съобщава командированият от българското министерство на образованието и науката България в Тараклия специалист по българския език и литература Мария Делибалтова.

Според нея екипът на Наталия Михалевска от Дирекция „Образование на българите зад граница и училищна мрежа“ на министерството на образованието и науката на България е решил, че творбите трябва да бъдат предадени в учебното заведение на Молдова „тъй като не само формирането на българското опълчение е започнало в столицата на днешна Република Молдова Кишинев, но в него са участвали много българи от Бесарабия“.
Миналата седмица началникът на Управлението на образованието, младежта и спорта Евгения Мандажи предаде творбите на директора на най-голямото училище сред българската общност в Тараклия – Теоретически лицей „Иван Вазов“ Людмила Пеева.

Учителите по българския език изразяват своята благодарност на учениците от 3-то СУ „Марин Дринов“ и на директора Олег Михайлов за родолюбивото начинание и предоставената възможност за по-нататъшни съвместни изяви.

Източник: Ирина Богоева

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!