BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Иван Кръстев: Не очаквам България да блокира започването на преговори с Македония

  • Written by:

Политологът Иван Кръстев беше изпълнителен директор на последната Международна комисия за Балканите (комисията „Амато – Вайцзекер“). Потърсихме го за реакция по темата за актуалните отношения между България и Северна Македония и ролята на страната ни за преговорите на съседната държава за присъединяване към ЕС. Ето неговия кратък коментар:

Дали България би блокирала започването на преговори със Северна Македония

Не очаквам България да блокира тези преговори. Европейската интеграция на Западните Балкани е стратегически важна за България. Нещо повече – именно в рамките на българското председателство тя се наложи като приоритет за Брюксел. В този смисъл българско вето би било абсурдно. Просто ще изглеждаме смешни.

До вчера сме се борили за отварянето на ЕС за Северна Македония, днес искаме да ги спрем. Не че не се случват абсурдни неща, но съм убеден, че нито правителството, нито президентът биха допуснали България да се окаже в ситуация на тотална изолация в рамките на ЕС.

За обръщението на български историци и учени

Не съм историк, но мисля, че обръщението е важно, защото между подписалите са някои от най-авторитетните имена в историческата ни наука, защото то ясно показва, че историческите спорове не са и не трябва да бъдат спорове между държави, те са спорове между историци. И защото Европа няма как да ни разбере, ако позицията ни е, че всички нации в Европа са „естествени“, а само „македонската“ е изкуствена и че само македонците в Европа не знаят на какъв език говорят.

Започването на преговори между ЕС и Северна Македония не означава, че България приема тезите на Скопие. Просто Брюксел не може да замени нуждата от сериозна историческа наука.

Повече за обръщението – тук
Реакция на Зоран Заев – тук
Резултатът от посещението на външния министър на Северна Македония в София – тук

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!