BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Земетресение с магнитуд 4.5 разтърси Пловдив (обновена)

  • Written by:

Земетресение разлюля района на Пловдив преди минути.

Според първоначалните данни на Европейския средиземноморски сеизмологичен център (ЕССЦ) магнитудът му е 4.4 по Рихтер, 40 мин. по-късно той бе променен на 4.5. Данните на БАН първоначално сочеха магнитуд 4.1 и 2.7 км дълбочина, впоследствие магнитудът също бе променен на 4.5.

Земният трус е регистриран в 14 часа, 1 минута и 39 секунди.

Дълбочината му е 10 километра според ЕССЦ (първоначално ЕССЦ съобщаваше за 2 км).

Епицентърът е в индустриалната зона на село Стряма, близо до град Раковски, на 13 километра североизточно от Пловдив и на 135 километра източно от София, където също бе усетен.

Комшии, как сте?“ е първият въпрос към България, зададен чрез системата на ЕССЦ от човек в Турция секунди след земетресението. След него започват да валят и отговори на почувствали го хора. Пишат повече от 210 души.

Някои са изпитали главоболие, друг – че главата му „изтръпнала“, трети – „столът ми се разлюля и реших, че котката си играе; след това видях цветята да се тресат“, четвърти – че е имало повече от един трус, пети – че на 45 км западно от епицентъра са чули „силен гръм за няколко секунди“.

Земетресението е усетено много силно по високите етажи в Пловдив. Хора на 14-ия етаж в блок разказват, че буквално не са можели да се придвижат от стаята до вратата, за да застанат на безопасното място под рамката – толкова силно се е люлеела сградата.

„В Пловдив се усети доста сериозно. Доста силен тътен и вертикално раздрусване“ – пише друг от Града под тепетата в същия момент.

„Цветята се клатеха и падаха буркани и разни неща по съседни тераси“, пише пловдивчанин, живеещ на четвъртия етаж.

Друг казва, че е паднал окаченият таван в офиса му.

В града са го усетили и хора на улицата, разлюлели са се и автомобили.

В България трусът е почувстван още в Асеновград, Стара Загора, Кърджали, Хасково, Русе, Монтана, Радомир, Свищов.

Извън страната ни са го усетили в Румъния и Гърция. Намиращ се на седмия етаж в страда в Южна Румъния човек свидетелства, че е усетил сериозно разлюляване. В Гърция е усетено леко – човек на около 120 км южно от епицентъра пише, че масата му се е люлеела в продължение на около 10 секунди, но леко.

Към този час не се съобщава за пострадали, нито за разрушения. В Пловдив уплашени хора са излезли от домовете си, съобщава БНР. Директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов съобщи, че от Пловдив има четири сигнала, единият от които е за паднали керемиди от покрив на изоставена къща, останалите също не са за сериозни последствия от земетресението.

Няма материални щети и пострадали в индустриална зона Раковски, съобщи инж. Пламен Панчев, създател на Тракия икономическа зона, част от която е и зона Раковски. Инж. Панчев и неговият екип са се чули с част от мениджърите на 20-те завода в зоната, в които работят около 4 000 души. Според тях на този етап не са констатирани разрушения, адското бучене и силният трус са предизвикали само голяма уплаха.Тъй като днес е почивен ден, реално е нямало и много хора на работните места.

Източник: offnews.bg

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!