BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

За овластяване на учителите и повече съвместни проекти с държавна подкрепа призоваха директори на училища от България и Р. Северна Македония

  • Written by:

3 октомври 2019 г., София. Учителите да имат по-голяма роля в изготвянето на  плановете и програмното съдържание в училищата и правителствата на двете държави да подкрепят повече съвместни проекти между учебните заведения от двете страни на границата – около тази позиция се обединиха над 30 директори на училища от  гранични общини в България и Р. Северна Македония.

Ръководителите на основни и средни училища взеха участие в първата двустранна регионална среща под мотото „Образователна свързаност за по-добра европейска перспектива на младите“, която се проведе в Банско. Срещата се организира от Фондация Българска Памет с подкрепата на Министерство на образованието и науката на Р. България, а целта е да бъде установена традиция за ежегодно провеждане на подобни срещи, улесняващи и подпомагащи трансграничното сътрудничество в реални измерения и в дългосрочен план.

Акцент в дискусията бе ефективната колаборация между училищата от Р. България и Р. Северна Македония. В рамките на форума се родиха идеи и предложения за съвместни проекти, които да развият в по-голяма степен партньорските взаимоотношения между образователните институции в двете държави и да се разгърнат в ефективна мрежа за сътрудничество с подкрепа от страна на ресорните министерства на България и Р. Северна Македония.

В рамките на 3-дневната среща директорите от двете държави обмениха добри практики и очертаха идентични предизвикателства, пред които се изправят – претоварено учебно съдържание, теоретични знания без практическа основа и демографската криза. Участниците в дискусията се обединиха около необходимостта  учителите да имат по-широко участие при изработването на учебните планове и програми с адекватно за възрастта на учениците съдържание.

В рамките на форума по покана на г-н Ивайло Златанов, началник на РУО – Благоевград, директорите от Р. България и Р. Северна Македония посетиха на място най-старото училище в гр. Банско НУ „Св. Паисий Хилендарски“ за обмяна на опит на терен. Те се запознаха с базата и добрите практики на училището, които са интегрирани в учебно-възпитателния процес.

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!