BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Защо хремата и запушеният нос не са признак за COVID-19

  • Written by:

Хрема, запушен нос и кихане не са признаци за COVID-19. Това посочва проф. Тим Спектър, епидемиолог от Лондонския кралски колеж в интервю за Би Би Си Радио 4.  

Според проф. Спектър симптомите на настинка като кихане, хрема и запушен нос не навеждат на мисълта за зараза с COVID-19.

По-вероятните показатели за коронавирусна инфекция са умора и главоболие. Изследванията показват, че характерните първи симптоми за заболелите от коронавирус са загуба на вкус и обоняние.

Графиката е по данни на Национална здравна служба на Обединеното кралство и Световната здравна организация

„В момента хората са много притеснени от симптомите на настинка, защото не са сигурни дали това е простуда или COVID-19“, казва професорът.

„Трябва да осъзнаем, че може би 98% от всички направени тестове заради симптоми на простуд, са отрицателни, което означава, че хората грешат“, добавя той.

Страховете на хората се увеличават, защото навлизаме в сезон, когато инфекциозните заболявания се увеличават.

Проф. Спектор призовава да не се прибягва веднага до тест за коронавирус: „По възможност си останете вкъщи, ако имате симптоми на настинка. Не бързайте да правите тест за COVID-19. Трябва да мислим по метода на изключването, а не просто да следваме стандартните критерии за симптоми“, казва още той.

Източник: offnews.bg

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!