BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Започна седмият студентски пленер „В духа на Майстора“ в Шишковци

  • Written by:

В кюстендиското с.Шишковци, където около 30 години е живял и творил художникът Владимир Димитров-Майстора беше открит седмият студенски пленер.

Организатор е художествената галерия „Владимир Димитров – Майстора“ в Кюстендил и кметството в с. Шишковци.

Студентите от Националната художествена академия оставят за дни в селото, срещат с хората там, чуват спомени и предания за художника, наричан и обожествяван там като „дедо Владе“. Те ще черпят вдъхновение от красивата природа на Земенското дефиле, Скакавишкия водопад и Кюстендилското поле. За разлика от предходните години, сега младите живописци и скулптори ще творят сред красотата на златната есен . – заради Covid пандемията пленерът бе отложен с няколко месеца.

Сътвореното там, по стъпките на Рисувача, ще бъде представено в Художествена галерия „Владимир Димитров – Майстора“. Участниците в пленера посетиха Художествената галерия, Празника на плодородието и забележителностите на град Кюстендил.

На 8 октомври, от 18:00 ч., студентите ще участват в среща с творчеството на кюстендилски поети и музикални изпълнители „Поезия и музика край Струма“ в с. Шишковци, организирана от Народно читалище „Асклепион 1998“ – гр. Кюстендил.

На 11 октомври, от 17:30 ч., в залите на Галерията ще бъде открита изложба, която включва живописни платна, рисунки и скулптурни пластики на студенти от НХА, създадени по време на пленера.

Източник: bnr.bg

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!