BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

ЕК приветства присъединяването на България и Хърватия към чакалнята на еврозоната

  • Written by:

Брюксел, 10 юли /БТА/
Европейската комисия съобщи, че приветства решението за включване на българския лев и хърватската куна в чакалнята на еврозоната (ERM II). Тя приветства също решението на Управителния съвет на Европейската централна банка за тясно сътрудничество с двете страни, което отбелязва тяхното влизане в банковия съюз.
Решението на страните по ERM II представлява важен момент в усилията на България и Хърватия да се присъединят към еврозоната. Двете държави трябва сега да участват в механизма без голямо напрежение, без да девалвират централния курс на своята валута спрямо еврото по своя собствена инициатива в продължение на най-малко две години, преди да могат да отговорят на изискванията за въвеждане на еврото. Комисията ще продължи да насърчава и подкрепя усилията на българските и хърватските власти за завършване на процеса на присъединяване към еврозоната.
Еврото е осезаем израз на европейското единство, благоденствие и солидарност, заявява по този повод председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен, цитирана в съобщението. С това решение се признават важните икономически реформи, предприети от България и Хърватия, като същевременно се потвърждава продължаващата привлекателност на единната европейска валута. Ще продължим да подкрепяме и двете страни в следващите заключителни стъпки към присъединяването им към еврозоната, добавя тя.
Много се радвам да приветствам България и Хърватия като членове на ERM II – важен етап по пътя към въвеждането на еврото като национална валута, посочва зам.-председателят на ЕК Валдис Домбровскис. Двете страни работиха усилено, за да стигнат до тази точка, дори в разгара на пандемията. Това е свидетелство за привлекателността на нашата обща валута – все още сравнително млада, но много успешна в световен мащаб, казва той.
България и Хърватия положиха огромни усилия, за да се подготвят за влизане във валутния механизъм и банковия съюз, допълва еврокомисарят по икономическите въпроси Паоло Джентилони. Тези усилия днес дадоха резултат. В криза и несигурност това решение изпраща послание за доверие в еврото и яснота, че България и Хърватия ще бъдат следващите страни, които ще го въведат, отбелязва еврокомисарят.
ЕК приветства и това, че България и Хърватия са поели ангажимент да запазят скоростта на реформите и да постигнат устойчиво икономическо сближаване по пътя към въвеждането на еврото. За тази цел всяка от двете страни пое ангажимент да осъществи по-нататъшни реформи при участието си във валутния механизъм, в съответствие с насочената към стабилност цел на механизма.
България и Хърватия поеха ангажименти в областта на политиката, за да осигурят безпроблемното преминаване към валутния механизъм. Страните по валутния механизъм възложиха на комисията и на ЕЦБ да наблюдават ефективното изпълнение на тези ангажименти.
Комисията проследи изпълнението на ангажиментите на България по надзора на небанковия финансов сектор;
законодателството за несъстоятелността и за борбата с изпирането на пари; управлението на държавните дружества. Комисията прецени, че тези четири ангажимента са били ефективно изпълнени от българските власти. Тя представи тази своя положителна оценка на страните по валутния механизъм, се посочва в съобщението.
Валутният механизъм ERM II бе създаден на 1 януари 1999 г. като наследник на първоначалния валутен механизъм (ERM), за да може колебанията във валутния курс между еврото и други валути на държави от ЕС да не нарушават икономическата стабилност в единния пазар, както и за да се помогне на страните извън еврозоната да се подготвят за присъединяване към общата валута. В ERM II централният валутен курс за валутата на държава от ЕС извън еврозоната се фиксира спрямо еврото и колебанията на валутата спрямо този курс могат да бъдат само в определени граници.
България и Хърватия обявиха съответно през юли 2018 г. и юли 2019 г. намерението си да се присъединят към валутния механизъм и се ангажираха да изпълнят мерки за безпроблемното им участие във валутния механизъм, преди да се присъединят. Страните по валутния механизъм поискаха от ЕЦБ и ЕК да наблюдават изпълнението на тези предварителни ангажименти. Двете институции изготвиха положителни оценки на предварителните ангажименти.
Решението за присъединяването на България и Хърватия към валутния механизъм бе взето с взаимно съгласие на всички страни по механизма. Страните по валутния механизъм включват министрите на държавите от еврозоната, председателя на ЕЦБ и министрите и управителя на централната банка на Дания, като единствената държава от ЕС извън еврозоната, която участва в механизма.
За да въведе еврото, държавата трябва да е постигнала висока степен на устойчиво икономическо сближаване, което се разглежда при съпоставяне с изискванията за конвергенция (ценова стабилност, стабилни обществени финанси, дългосрочни лихвени проценти и стабилност на валутния курс).
Изискването за конвергенция по отношение на стабилността на валутния курс предвижда участие във валутния механизъм. Дадена държава от ЕС трябва да участва в механизма без голямо напрежение в продължение на най-малко две години, преди да може да отговори на изискванията за въвеждане на еврото, пише в съобщението. /БТА-ИКОНОМИКА ЕКСПРЕС/НЖ/ПЦ-ЕК

/ЕС/

Източник: bta.bg

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!