BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

ЕК критикува България и още 5 държави в докладите си за върховенството на закона

  • Written by:

България заедно с още 5 държави са критикувани в доклада на Европейската комисия за върховенството на закона в ЕС.

Докладът има 27 глави, като обхваща всички страни в съюза. В документа най-остри са критиките към Унгария и Полша. Но като критикувани страни, Ройтерс изброява още България, Хърватия, Словакия, Чехия и Малта.

В доклада е посочено, че реформите на правосъдието в Полша от 2015 г. насам са основен проблем в страната. Унгария също е сред страните членки, където „посоката на промяната поражда сериозна загриженост относно въздействието на реформите върху независимостта на съдебната система“.

Докладът на ЕК се фокусира върху свободата на медиите, независимостта на съдебната система, плурализма, проблемите с корупцията и механизма на част от държавните институции.

„Опитваме се да отворим нова глава в защитата и насърчаването на върховенството на закона в ЕС“, заяви Вера Йоурова, заместник-председател на Комисията на ЕС.

В общия доклад за България е посочено, че съществуват предизвикателства пред работата на медиите и на съдебната система. В него е отчетена липсата на прозрачност на собствеността на медиите, както и нуждата от средства за работата на институциите, занимаващи се с медийната среда. Комисията е отчела и подобна ситуация и в Гърция, Люксембург, Румъния и Словения.

Докладът определя кризата с коронавируса като „стрес тест“ за 27-те страни членки относно „върховенството на закона“, тъй като част от ограничителните мерки, предприети от правителствата, са отишли твърде далеч.

Източник: offnews.bg

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!