BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Експертът съветва: Как да се предпазим от коронавирус, докато пазаруваме хранителни продукти

  • Written by:

Експертът по здравословно и балансирано хранене Надя Петрова публикува в сайта си насоки как да се предпазим от коронавирус, пазарувайки хранителни продукти.

Ето какво съветва тя:

Вече всички знаем, че COVID-19 се разпространява по въздуха, но частта, която някои от нас може би пропускат е, че вирусите имат свойството да се задържат и по определени повърхности. А това е от особено значение за всичко, което пазаруваме и внасяме в домовете си днес.

И така, според информацията, с която разполагаме до момента, COVID-19 се задържа от 24 до 96 часа на различни повърхности, като метал, стъкло, пластмаса и т.н.

За пример, за момента се приема, че COVID-19 издържа до:
– 4 часа върху медни повърхности
– 24 часа върху метал
– 24 часа върху картон
– 96 часа върху пластмаса и т.н.

И това е важно, защото ни показва, че просто да си измием ръцете не е достатъчно. Добра идея би била да дезинфекцираме и всичко, което купуваме и внасяме вкъщи. Затова днес споделям, какво може да направи всеки от нас, за да намалим риска COVID-19 да попадне в домовете ни, или поне да се установи трайно там…

Но преди това една идея заимствана от кампании на Запад – предвид факта, че възрастните сред нас са най-застрашени и не се справят с пазаруването онлайн, тече кампания те да са първите, които да се допускат в супермаркетите сутрин. Веднага след като целият магазин се измие и дезинфекцира, да се отвори за 1-2 часа само за хората на възраст 60+, а ние да пазаруваме след това.

Иначе вариантите за всички нас са временна изолация на хранителните стоки, ако имате подходящо помещение, което да дезинфекцирате редовно. Или да се отървете от опаковките, колкото се може по-бързо, като си миете активно ръцете в процеса.

А ето и какво може да прави всеки един от нас. Като за начало, прибирайки се вкъщи, да си измиваме ръцете и да дезинфекцираме повърхностите, върху които ще вадим продуктите. И след това:

Да махаме и изхвърляме веднага всички опаковки на хранителни стоки:
– картонени опаковки (може да прехвърляме съдържанието им в стъклени съдове, пликове и буркани);
– защитни фолиа от плодове, зеленчуци, месо и риба;
– всички възможни опаковки и фолиа се махат, прибират се в плътен плик и се отделят за изхвърляне.

Да измиваме под топла течаща вода със сапун всички:
– стъклени бутилки и буркани;
– силиконови опаковки;
– пластмасови и метални бутилки и буркани;
– яйца.

По отношение на плодовете и зеленчуците:
– накисване във вода за около 10-15 минути и внимателното им измиване, един по един, със сапун (една от класическите техники е зеленчуците да се накисват във вода с оцет, но за момента се приема, че оцетът не е достатъчно ефикасен в борбата с COVID-19);
– изчеткване на по-грубите зеленчуци, като картофи, моркови и т.н.;
– белене на всичко, което може да бъде обелено и съхраняване в стъклени буркани, в хладилник.

И отново, веднага след това – дезинфекция на повърхностите, които са имали досег с хранителните продукти и внимателно измиване на ръцете със сапун.

По отношение на дезинфекция на повърхности, като плотове в кухнята, дръжки на врати и т.н., безопасни се водят:
– топла вода и сапун, последван от 70% разтвор с алкохол (спирт);
– разтворите със 70% алкохол (спирт) се оставят на повърхността за 30 секунди, за да убият вируса (чистият (100%) спирт се изпарява твърде бързо за тази цел и НЕ е подходящ).

За дезинфекция на помещения, бани, подове и други:
– белина, като 1/4 чаша белина се разтваря в 4 литра вода (или както е указано на опаковката);
– разтворът с белина се води ефикасен до 24 часа;
– НЕ го използвайте като заместител на дезинфектант за ръце, миене на ръце или хранителни продукти!

А сега идва и най-важният въпрос – да ядем ли сурови салати или да ги оставим за по-късен етап и да минаваме през термична обработка храната, която консумираме днес. И истината е, че всичко свързано с COVID-19 е толкова ново, че никой не знае…

За момента знаем, че COVID-19 се задържа в опаковките, но нямаме информация дали и евентуално какъв живот има, попадайки върху храна, тип плодове и зеленчуци. А в такива случаи, аз лично се придържам към мотото – better safe, then sorry (по-добре да взема превантивни мерки, вместо да съжалявам след това), и предпочитам да консумирам зеленчуците си сготвени.

Източник: offnews.bg

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!