BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Екатерина Захариева: Западните Балкани трябва да гледат повече към бъдещето, а не да се фокусират само към миналото

  • Written by:

Скопие, 10 март /БТА/
Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева призова шестте страни от Западните Балкани, които се стремят към членство в Европейския съюз, да гледат повече към бъдещето, а не само към миналото, да работят повече за общи интереси, съобщи пресцентърът на министерството на външните работи.
„Трябва да стъпим на истината за миналото и да мислим и за бъдещето, и за това как да построим общото си бъдеще. Да си част от Европейския съюз означава, че трябва да се работи за общи интереси и за бъдещето, а не да се мисли само за националните интереси“. Това заяви Екатерина Захариева на експертния форум „Стимулиране на стратегическата автономия. Приносът на Западните Балкани за споделено европейско бъдеще“, съпътстващ Срещата на външните министри от Берлинския процес в Скопие.
Според Екатерина Захариева предимството и приносът на Берлинския процес за Западните Балкани е именно в политиките му за добросъседство. „Чрез образование, чрез свързаност главно сред младите хора трябва да се мисли повече за бъдещето, а не да се гледа към миналото“, посочи външният ни министър. Тя подчерта, че нито една страна – дори най-силните държави в света, не могат да се справят сами с предизвикателствата.
Външният ни министър изрази надежда, че през март Европейският съвет ще вземе решение за начало на преговори с Република Северна Македония и Албания, защото това е важно както за сигурността на региона, така и за доверието на гражданите на страните в европейските институции. Захариева изтъкна и необходимостта страните да продължат с реформите и да показват резултати.
„Балканите не са заден двор на Европа, те са нашият дом, ние живеем в Европа. Бих искала Европейската комисия да създаде механизъм за консултации и дискусии с населението на Западните Балкани не само когато има криза“, заяви още външният ни министър.
Екатерина Захариева бе панелист в дискусията на тема „Свързаност, икономическо сближаване, околна среда“ в рамките на форума.
По-късно днес вицепремиерът Захариева и служебният министър на външните работи на Република Северна Македония Никола Димитров ще бъдат домакини на Срещата на външните министри от Берлинския процес – инициатива, председателствана тази година за първи път съвместно от две страни – България и Република Северна Македония. Министерската среща е първото от поредица значими събития на съпредседателството, чиято кулминация ще бъде Срещата на върха в София през есента.

Източник: Скопие
                                                                                          Източник: bta.bg
 

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!