BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Държавният секретар на САЩ, Майк Помпео следващата седмица идва на посещение в Северна Македония

  • Written by:

Следващата седмица ще се случи още едно историческо събитие в отношенията между Северна Македония и Съединените Щати. От държавният департамент на САЩ вчера съобщиха, че държавният секретар Майк Помпео, в периода от 1 до 6 октомври, ще посети няколко европейски страни между които е и Северна Македония.

Майк Помпео ще започне неговото посещение в Италия, а след това ще има среща във Ватикана с Негово Светейшество, папа Франциск. Третата страна, която ще посети Помпео ще бъде Черна гора, от където ще дойде в Северна Македония.

За време на неговото посещение на Северна Македония, което ще почне в петък на 4 октомври, държавният секретар на САЩ ще се срещне с президента на страната Стево Пендаровски, с премиерът Зоран Заев, както и с други  македонски държавни представители. Също така, Майк Помпео ще посети и Охрид, където е предвидена обиколка на Охридското езеро и посещение на манастирския комплекс „Света Богородица Перивлепта“ в града.

Посещението на Майк Помпео е първата визита на един държавен секретар на САЩ в Северна Македония, след 18 години. През април 2001 г. страната беше посетена от тогавашния държавен секретар Колин Пауъл, но това посещение дойде в момент, когато в Северна Македония имаше военен конфликт. Целта на посещението на Пауъл беше прекратяване на военните действия и мирно решаване на конфликта. От друга страна посещението на Майк Помпео, идва по време, когато на Северна Македония й остават само още за няколко месеца, за да стане пълноправен член на НАТО.

Да припомним, че през септември миналата година, на посещение в Северна Македония беше тогавашният министър отбраната на САЩ, Джеймс Матис. Посещението на Матис дойде две седмици преди референдума за името, с цел да подкрепи процеса на приемане на Преспанското споразумение и членството на Северна Македония в НАТО.

З.М.

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!