BulgarianEnglishFrenchGermanGreekRussian
Facebook

Доцент д-р Ангел Джонев: Паметните плочи на загиналите в Босилеградския погром от 1917 година стоят все още под домашен арест

  • Written by:

Кюстендил. Паметните плочи на загиналите в Босилеградския погром от 1917 година стоят все още под домашен арест. Това каза за Радио „Фокус” – Кюстендил историкът към Регионален исторически музей – Кюстендил доцент д-р Ангел Джонев. По думите му вратата към историята на това събитие е отворена. В навечерието на 100-годишнината от това събитие вицепрезидентът на Република България е отдал почит към загиналите, докато от страна на западните съседи е показано пълно пренебрежение.

„Повечето неща са поставени на ентусиазма на отделни хора или на няколко неправителствени организации, както и на българската партия в Западните покрайнини, която през месец май 2017 година изработи една паметна плоча с имената на загиналите в погрома в Босилеградско. Тя обаче след това беше арестувана и прибрана за дълго време м полицейския участък. На следващата година беше изработена друга плоча, която сподели същата съдба и единствено след намесата на президента на Република България, в срещата му с президента на Република Сърбия, се осбодиха тези паметни плочи, които обаче бяха върнати в Културно-информационния център на българите в Босилеград, където стоят все още под домашен арест”, каза Ангел Джонев.

По думите му всеки може да ги види в салона на центъра, но това не е тяхното място. Според него мястото на тези паметни плочи е на ключова улица в Босилеград или на някой площад където да бъдат експонирани и да се отдава почит към загиналите в този акт по време на Първата световна война. „Аз споделям идеята, че това е място на поклонение, но и опит за опрощение на доста дълго време натрупаните негативни отношения между двете съседни страни и техните народи, които според мен трябва да споделят вече съвсем други ценности, но и да не забравят историята и подобни събития”, каза Ангел Джонев.

На 15 и 16 май 1917 г. сръбска чета, предвождана от войводата Коста Печанац, прониква в довоенните предели на Царство България, като атакува Босилеградско. Резултатът от действията на паравоенната формация се измерва в над 35 души убити, унищожено е имуществото на 317 домакинства и щетите са в размер на над 2,5 мил. лв. Жертва става цивилното българско население на селата Горна и Долна Любата, Босилеград, Горна и Долна Лисина, Долна Ръжана, Топли дол.

Венцеслав ИЛЧЕВ

Източник: m.focus-news.net

Източник: ГЛАС ПРЕСС

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!